Cheese Dimakan Ungka – Vol 2

sambungan kisah saya dengan Puan Kalsom yang terkebil kebil,

Saya tunjukkan kepada beliau lakaran ringkas serta sebahagian daripada idea tersebut. Saya ceritakan bagaimana cadangan untuk membangunkan bangunan Mara untuk dijadikan boutique hotel, berlandaskan kepada gabungan dekor kolonial dan islam.

Idea tersebut telah saya kongsi bersama tok su saya dan dijual kepada beberapa rakan kongsi beliau di Arab Saudi. Tak perlulah saya sebut nama tok su saya itu siapa, cukuplah sekadar bahawa beliau adalah ‘orang lama’ yang membina hubungan kedua negara Malaysia dan Arab Saudi.

beliau tertarik dengan penceritaan saya…..tetapi beliau tidak dapat berbuat apa apa.

Diringkaskan cerita hasil pertemuan itu juga menampakkan bahawa walaupun Uda mempunya idea tentang pembangunan kawasan tersebut,tetapi ia terlalu makro. bak kata tahu hendak membuat kereta, tetapi masih belum pasti bagaimanakah enjinnya, teknologi enjinnya, aksesori untuk pastikan ia menarik, dekor dll.

Kosong.

Hinggakan beliau tidak tahu dimanakah untuk mendapatkan kontraktor untuk kanopi penjaja. Disini dua orang rakan yang saya temukan menjadi rakan kongsi dan menjadi pembekal kepada Uda. Firdaus dan seorang lagi saya dah lupa namanya. Patutnya saya patut ambil saja komisyen dalam urusniaga ini. Tetapi ini bukan style saya. Yang penting saya tolong selesaikan masalah dan buka peluang rezeki kepada kawan saya.

Cuma yang tak enaknya saya dimaklumkan ada sedikit masalah antara rakan kongsi ini yang menyebabkan sedikit masalah lain menyusul.

Mereka namakan kawasan tersebut sebagai Kapitan Walk. Seingat saya setiap malam hujung minggu jalan Buckingham akan ditutup untuk dipasang khemah khemah penjaja. Konsepnya sudah tepat tetapi pengisian KOSONG.

Mereka tidak buat kajian, dan kajian ini telah saya tulis didalam kertas kerja saya yang telah dihantar ke Pejabat Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang ketika itu YB Fairus Khairuddin. Ada beberapa faktor penting yang akan memastikan sekiranya sesuatu kawasan jajaan akan berjaya:

1. Faktor lokasi dan mudah untuk parking, mudah parking disini tidak semestinya bermaksud ada tanah yang lapang. Cukup sekadar untuk meletakkan kereta tanpa gangguan.

2. Tempat kawasan tumpuan.

3. Konsep serta tarikan jenis barang dagangan.

4. Pengisian.

5. Publisiti berterusan.

Kapitan Walk langsung tidak mempunyai kesemua faktor faktor penting keberjayaan projek tersebut.

Perkara pertama,ia terletak di celah celah sarat bangunan yang sememangnya susah untuk meletakkan kereta. Orang juga kurang akan dapat melihat akan adanya sesuatu aktiviti disitu kerana kawasannya agak terceruk, faktor pertama sudah fail.

Keduanya ia bukanlah terletak di kawasan tumpuan sedia ada, contohnya jika di Padang Kota, tanah lapang Queensbay, Gurney Drive dan sebagainya. Kawasan tersebut hanya dikenali kepada penggemar nasi kandar beratur sahaja. Faktor kekuatan kedua juga fail.

Maka faktor ketiga amatlah penting. KONSEP.

Konsep disitu perlulah berlainan serta mempunyai barang dagangan yang berlainan yang akan menjadi daya penarik kepada orang jauh untuk datang kesitu. Tetapi sayangnya konsep yang dibuat lebih kepada caca marba seakan akan diantara pasar malam dan pasar tani.

Saya ada katakan kepada kak Kalsom, peniaga mestilah dipilih dan dibuat saringan. Jika perlu kita perlu jemput peniaga peniaga unik untuk membuka tapak disitu. Pengurusan mestilah seperti hendak membuka shopping complex!

Apa yang terjadi jika kita berjalan di Kapita Walk….jual baju…kosong, kosong, kosong,jual tudung,jual baju….kosong, kosong, ice blended,kosong, jual baju…….

Kalaulah saya sendiri adalah pengunjung, saya jalan separuh jalan sahaja dan akan terus balik ke rumah dan maklumkan kepada rakan rakan tak perlu kesana kerana tiada apa yang menarik. Sudahlah tempatnya jauh, parking pon susah, tempat tidak menarik, konsep macam pasar malam, lebih baik saya ke pasar malam di bayan baru yang lebih luas,mudah parking dan banyak variety.

Jadi apa lagi yang boleh memberikan saya ‘pulling power’ untuk kesana selain daripada pengisian di Kapitan Walk…. ini juga KOSONG…maka tidak perlualah disebut faktor terakhir.

Saya masih ingat Kak Kalsom beberapa kali mengajak saya kopi kopi untuk brain storm apa boleh dibuat untuk Kapitan Walk. Sebagai menghormati beliau dan juga dengan sedikit kasyaf saya menjawab baik tetapi tegas, hantar surat rasmi menjemput saya unduk duduk dalam jawatankuasa….saya dengan sukarela dapat berkongsi idea.

Beliau jawab ya ya ya ya ya tadak titik….hehehehe.

Jadi, sekiranya pembaca disini dari kalangan orang orang kerajaan, PBT, persatuan atau ahli perniagaan yang ingin membuka atau menguruskan ‘flea market’…pastikan 5 faktor utama tersebut diteliti dengan baik. Ia nampak mudah tetapi tidak mudah.

Hurmm….rasanya tak perlulah saya sebut apa idea saya serta konsepnya yang boleh dibuat di Buckingham Street itu. Belum saya tulis kertas kerja dengan lengkap pon sudah ada penyamun tarbush. Apatah lagi kalau saya tulis dengan details disini, suka lah si pemakai kain dotti hendak menyambarnya.

Biarlah idea tersebut mati bersama saya.

Beberapa orang pegawai kerajaan pernah saya bentang kepada mereka. Sekurang kurangnya jika perkara ini diulang oleh orang lain, saya suka mendengar……’err bukankah ini telah dicadangkan oleh husam pada tahun tahun yang lalu’….by the way it happened few times ya…dan ada pula hamba allah yang akan menyampaikannya.

YB Danny Law, setelah mendengar pembentangan saya untuk Buckingham Street,beliau meminta saya memanjangkan idea tersebut hingga ke Lebuh Acheh dan Armenian Street. Saksi perbincangan tersebut adalah frame pewter yang dihadiahkan beliau kerana sukanya beliau kepada budak muda ini.

Tapi sayang…….semuanya separuh jalan atas kerana …..hurm perlu sebut ker!

By the way, Timbalan Ketua Menteri 1, yang baru Dato’ Mansor…..sering mengulang ngulang untuk menjadikan ¬†bangunan MARA tersebut sebagai dewan orang ramai. Ayat ini diulang ulang hanya selepas satu sembang sembang kosong di meja bulat kecil didalam bilik beliau bersama seorang budak hingusan di tingkat 52.

Idea dewan orang ramai tersebut tercetus daripada Qaah Hafla (Dewan Majlis) di Arab Saudi untuk perkahwinan . Hehe Dato Mansor sendiri tidak pernah lagi ke Mekah apatah lagi menghadiri perkahwinan Arab. I doubt as well if he has arab cross breed as I can’t see any genetic resemblance on his nose. He he

Jadi siapa budak hingusan tuh yer?

I also doubt if they really do the dewan orang ramai, it will be another ugly dewan pasar batu lanchang or dewan pasar bayan baru.

Ini adalah 10% daripada cerita cerita yang asal usulnya daripada seorang budak hingusan yang bukan sekadar melontarkan idea, tetapi juga pernah menghantar kertas kertas kerja rasmi dan pernah hingga dibawa ke mesyuarat peringkat akhir Ahli Majlis, akhirnya sebahagiannya terbengkalai di tengah jalan, atau ditukar muka surat hadapannya, atau diambil serta ditukar nasabnya…..dan yang paling best, ditiru bulat bulat tetapi disebut dia punya.

Ini bukan lembu buat kerja sapi dapat nama……tetapi susu sudah bertukar keju dimakan oleh ungka!

Satu sahaja yang menyelamatkan copyright idea tersebut………you hold all the facts and the details….you have the engine, the engineering and the lubricant. They just wanted to built a car.

Advertisements

One thought on “Cheese Dimakan Ungka – Vol 2

  1. Assalam…artikel tahun 2012 seperti baru semalam nya..saya baca dan membacanya lagi…tajuk tu paling best….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s