Misteri Orang Gomen – Vol 2

“Ju ko dah tengok ke link aku bagi pasal misteri orang gomen?”

Gomen ni entah dari manalah munculnya perkataan ini. Telahan saya mungkinlah dari dialek Utara. Orang Utara banyak mengasimilasikan perkataan Inggeris sehingga bunyinya langsung tidak ‘Inggeris’ dan terus menjadi Utara.

Saya orang Utara. Kecil-kecil dahulu saya tidak pernah mendengar perkataan pasar. Ibu saya selalu sebut hendak ke ‘markit ikan’. Sekarang markit mungkin sudah mati. Perkataan Tesco dan Carrefour pula mengambil tempat.

Saya juga ada seorang kawan yang sehingga kini masih memanggil lampu trafik dengan nama yang lain. Saya selalu usik beliau ‘ Hang ni macam tokwan-tokwan lah cakap bahasa zaman tok nadok (bahasa orang lama)’. ‘Lampu Stop’ memang sudah menjadi trademark beliau dikalangan rakan-rakan kami. Kami yang lain-lain pula lebih selesa menyebut traffic light. Lagi advance…..

Berbalik kepada cerita Gomen tadi rasanya semua pembaca memang sudah biasa dengan perkataan ini. Yang lebih tepat sebenarnya Pegawai Kerajaan atau Pegawai Sektor Awam. Menteri pun orang gomen juga.

Memang dalam gomen ada banyak misteri.

Saya ramai rakan-rakan sekelas yang kini menjadi orang Gomen. Jawab Ju tadi “Aku belum baca lagik, ko kutuk gomen servant ke? Siap kau!”.

“Hey bukanlah….Gomen tu otromen taro”….. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s