MELAYU CINA

Melayu hasad. Eh tak juga……saya pernah berniaga yang jiran saya semuanya cina di Nagore Road. Ada kedai kopitiam, ada kedai steam boat, ada nasi ayam fatty loh, ada kedai jepun, ada kedai jual roti. Sekali pandang nampak aman damai saja. Oh I tell you they gossip every day. Siap hantar hantu kata orang sebelah. I had my peace sebab aku sorang saja Melayu kat situ.

Cina suka tipu. Eh tak juga, Melayu pun ada yang tipu banyak. Yang rajin tipu aku dan banyak mungkir janji kawan-kawan Melayu lah. Kawan kawan Cina akulah yang banyak membantu aku hingga tahap hari ini. Nak harapkan kawan Melayu…..bukan tak ada tapi masalahnya supplier yang besar-besar semuanya Cina. Kalau mereka tak berminat nak tolong aku tak dapatlah aku term yang bagus dan mereka tak mungkin bagi dekat aku harga yang bagus. Kawan-kawan Cinalah yang banyak buka network kepada industri perniagaan yang aku jalankan. Jadi kalau betullah Cina hati busuk dan suka tipu dah lama jugaklah business aku lingkup.

Melayu pemalas. Eh tak juga. Sekarang orang orang tua Cina dah mula gusar yang anak cucu mereka malas bekerja dan asyik enjoy saja. Mak bapak kerja penat-penat hantar anak-anak belajar ingat nak belajar betul-betul kemudian bantu keluarga, tapi mengaji tak kemana, enjoy saja lebih. Orang Cina pon sudah mula susah hati yang anak-anak muda mereka pemalas. Malas bekerja dan nak hidup senang saja.

Jadi kita tiada yang bezanya, Melayu ka Cina ka sama sahaja. Yang membezakan kita adalah kualiti dan pegangan moral individu. Kita ada Melayu yang hasad kita juga ada Cina yang pendengki, Melayu ada yang malas ada juga Cina yang malas, kita ada Cina rajin kita juga ada Melayu yang rajin….dan banyak lagilah kalau hendak dihuraikan. Apa yang penting?

Apa yang kita nak jadi adalah pilihan kita sendiri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s