TERKEDU

Hari ni ada terbaca penulisan di wall sahabat saya di FB namanya abang Saiful Bahari Baharom. Kisahnya berbunyi bergini….

TERKEDU

Masa saya menjalankan trainee programme di CIMB dalam tahun 1991 dulu, saya di rotate-kan ke setiap department.

Satu minggu itu saya di tugaskan ke jabatan administration/back office.

Tugas saya pada hari itu adalah untuk memasukkan kertas apa-apa entah yang bertimbun-timbun ke dalam fail yang bertimbun-timbun.

Pada hari itu juga, saya terpaksa berkejar untuk membayar bil takut api letrik di potong.

Sambil buat kerja dengan deras, saya complain, “Eeeehh, seksanya hidup.”

Seorang despatch boy dengan suara dan nada yang baik dan tenang berkata, “Encik Saiful, Encik Saiful saya rasa tak tahu macam mana hidup seksa.”

Saya tersenyap dan sampai sekarang saya ingat dan pegang akan kata-kata mamat despatch boy tu.

Thank you for the lesson of life, for life.

Dari cerita di wall beliau saya teringat cerita saya bila dapat keputusan ujian B, keluarga saya marahkan saya kerana dapat B dalam ujian. Jadi saya pun merungut yang kawan saya mak dia tak marah pun kerana dapat C. Lalu kakak saya mencelah, “Kalau asyik fikir macam tu sampai bila pun tak akan dapat A”.

Sampai sekarang saya ingat kata-kata kakak saya semasa saya masih di sekolah dulu…..kakak saya selalu marahkan kerana saya suka membandingkan dengan yang lebih teruk dari saya apabila mendapat markah yang teruk.

Bila rasa bagus dia selalu ingatkan yang selalunya akan ada lebih bagus dari kita. Bila kita rasa kita susah dan teruk sangat, sebenarnya ada ramai lagi yang lebih susah dari kita. Dengan cara itu kita akan sentiasa untuk perbaiki apa yang kita ada dan masa yang sama kita akan sentiasa bersyukur atas apa yang kita perolehi. Hidup akan sentiasa aman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s