WARNA

Di dalam peradaban manusia, warna memainkan banyak peranan.
Apabila complicated atau rumitnya sesuatu adat dan peradaban bangsa ia tanda bangsa tersebut sudah wujud lama dan maju.

Contohnya Cina, warna merah dan hitam memainkan peranan yang penting. Warna merah tidak akan dipakai sekiranya berlaku kematian tanda sedih dan berkabung. Tetapi sekiranya si mati itu berumur melebihi 100 tahun, warna merah pula dipakai kerana tanda meraikan umur si mati yang panjang. Merah sangat penting di dalam budaya masyarakat Cina.

Dalam masyarakat Melayu pula, warna kuning hanya dikhaskan kepada pemerintah tertinggi iaitu Sultan, Raja atau Yang DiPertuan Negeri diikuti tona warna kuning yang berlainan untuk Permaisuri, Yang DiPertua Negeri dan kerabat bergelar yang lain. Tidak kurang juga peranan warna ungu, hijau dan biru firus. Semua warna ini memberi makna darjat, kedudukan serta keadaan. Hitam dan putih juga memainkan peranan besar di dalam kehidupan peradaban Melayu.

Masyarakat Eropah sangat menyukai warna pastel, tetapi warna hitam diasimilasikan tanda berkabung walaupun Little Black Dress atau secara ringkasnya disebut LBD sudah menjadi ikon dunia fesyen. Warna royal blue dan ungu pula khusus tanda kekuasaan dan sering digunakan untuk kerabat diraja di Eropah.

Manakala jika diteliti pula dari bangsa Arab dari negara Teluk contohnya Arab Saudi, Qatar, Bahrain warna langsung tidak memberi apa apa makna kepada mereka dan mereka memilih apa sahaja warna untuk dipakai tanpa memberi makna tertentu. Ini sebahagian daripada tanda Kerajaan Arab dari Negara Teluk sangatlah muda dan peradaban mereka masih baru. Tetapi berlainan pula dengan bangsa asal seperti orang Hijaz di Mekah dan Jeddah yang amat sukakan warna kuning dan hijau tanda kewujudan mereka yang sangat lama.

SPB Yang Dipertuan Agong, SPB Raja Permaisuri Agong, KDYMM Sultan Selangor dan Ahli Majlis Perajaan DiRaja Selangor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s