MLM

Wang ringgit, tunjuk duit kepuk kepuk, tunjuk kereta ferrari….. those doesnt excite me.

Cer tunjuk antique chair bekas napoleon duduk ke….. pastu bagitau kalau nak kena join MLM ni dulu. Mungkin pakcik terpengaruh.

Tahun ni ramai yang pergi meninggalkan kita baik tua mahupun yang muda.

Ia mengingatkan kita bahawa mati itu pasti dan ia semakin dekat. Mati tidak kenal umur mahupun darjat.

Abe insaf meta hari ni.

Nota:
Semalam DYTM Raja Muda Kedah telah mangkat dan hari ini Yus Jambu, pelawak tanah air juga telah pergi meninggalkan kita. Sebelum ini beberapa orang rakan penulis juga telah pergi tanpa sebarang tanda sakit.

DINASOR

Aunty Eena ajak untuk tolong dia sebab dia telah minta bajet gomen untuk buat program.

Jadi aku pon cadang yang kita perlukan satu program berkaitan foodtech. Sebabnya ramai kawan kawan dan vendor foodmarker buat produk, tapi produk mereka susah nak pergi jauh sebab tak tahan lama. Seminggu dua dah rosak.

Saya memang kenal sorang kawan yang pakar dalam bidang ni. Dia food technologist di syarikat MNC dan ada beberapa benda yang kita makan hari hari tu sebenarnya hasil resepi beliau. Ramai yang tak tahu bab ni.

Bayangkan kalau ilmu ni dapat dikongsi untuk semua khususnya home based business dan teknologi ini diolah untuk DIY di rumah…… manfaat dia mesti meluas.

Jadi lepas semua dah setuju Aunty Eena bagi lah tajuk dan detail program kepada gomen. Kami boh kat bahasa omputih…. ‘ Foodtech for home business & small traders’.

After awhile Aunty Eena bagitahu dengan keadaan kecewa. You know what…… they asked us to change to ‘Program Usahawan Belia Bumiputera Rakanvarsity’.

Nota:
Orang gomen memang kebanyakannya lahir dari zaman dinasor. They only look at the small things not the bigger picture.

TREND

Dulu dulu pakcik pakcik Dato Dato akan berkepit beg kecik ke hulu ke hilir. Lepas tu aku pun beli satu sebab tak larat nak bawak macam macam so sumbat semua dalam beg tu.

Kawan kawan kata aku macam orang tua.

Hari ni bersepah sepah pulak budak budak muda yang baru habis mengaji dan ada setengah tak abis mengaji berkepit beg memacam dengan seluar ketat dan lagging.

Aku pulak naik geli geleman tengok sebab macam style lelaki kurang ‘macho’ lah pulak.

Jadi aku sekarang lebih selesa bawak beg plastik 7 Eleven jah.

Tengoklah 5 tahun depan bersepah budak budak bawak beg plastik pulak 😂😂😂

WILL

I just realized that my cash is decreasing. But I have something a new project that I want to do it.

Then Allah granted me with ilham how could I do it and problem solved…

Its never all the time all about money. Its all about the will and Allah will guide you.

CANGGIH MANGGIH

Abu (bukan nama sebenar) kenapa dalam banyak banyak hal ko agak canggih tapi ko tak pakai whatsap? Whatsap at least u can receive documents, pictures, voice doc dan print screen yg orang urgent nak hantar and its free. I suggest u better use whatsap now. You are the only person that is hard for me to communicate if i want to send you something. Even Sultan Johor has whatsap.

ASTRO

Best giler kan astro….

Bayar ratus ratus tiap tiap bulan. Lambat bayar bill seminit kena potong.

Jadi kita pon bayar semua bill ontime. Last last hujan sikit apa pon takleh tengok….. duit bayaran pon tak pernah dikembalikan pon.

#kipidap