MASAK KAM KAM

Nak tau masak kam kam kami lagu mana?

Sebab influence Melayu Arab dalam family kami kadang kadang ada sesetengah makanan Melayu teknik masakan guna cara Arab.

Kalau saya nak masak kari daging, saya akan perapkan daging siap siap dengan rempah, garam dan sedikit lada sulah.

Tumis 3 beradik, dan bawang dadu bila dah naik bau terus dimasukkan daging perapan tadi, tomato, bawang belah empat, ubi dan kemudian reneh dengan api perlahan. Sikit air pon tak masuk. Lagi baik kalau pakai periuk steam.

Daging akan masak dengan liquid hanya dari daging itu sendiri dan buah tomato. Memang pekat dan sedap giler.

Kadang kadang last sekali dimasukkan yogurt pengganti santan.

Sedap makan dengan ketupat hokkay. Kari daging tapi teknik masak campak campak biar mereneh lebih kepada teknik tajine. Cubalah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s