#TravelogPattani

Pattani, kalau hampa dengar nama pun dah naik seriau dah kot. Jangan risau Pattani tak lah mcm yang ada dlm gambaran kepala otak hampa.
Bom mengebom memang ada tapi tak selalu. Bila? Aku pun tak tau.

Kalau dari Bukit Kayu Hitam ada dua jalan ke Pattani. Satu jalan menuju ke Hat Yai tapi perlu kona kanan selepas Balai Polis Tha Pho. Perjalanan ambik masa dalam 2-3 jam sahaja. Satu lagi jalan dari Bukit Kayu Hitam ke Na Thawi dan terus sampai ke Pattani. Jalan ni best sebab tepi laut. Boleh tengok pantai sepanjang perjalanan. Biasanya Setiap 1-2 kilometer akan ada check point tentera Siam. Mereka hanya akan tahan kalau mencurigakan. Kalau tujuan baik tak gaduh lah.

Kat mana nak tidur di Pattani? Well aku hanya tahu CS Pattani Hotel saja. Yang lain aku tak tau… Dan aku yakin tak ada pun hotel lain. CS Pattani Hotel tak lekeh. Hotel dia mcm 4 star di Malaysia. Siap ada cafe yang standart makanan Thai mewah di KL kot tapi murah berpuluh kali ganda dari KL.

Aku cadang hampa try makanan Pattani tapi jangan lah asyik makan tom yam ja. Try yang lain. Banyak lagi pilihan yang ada such as nasi minyak Pattani. Perghhh.

Pattani juga ada banyak sekolah agama dan masjid yang indah. Di sebalik kesukaran hidup dengan isu keamanan menjadi perhatian utama penduduk Patttani tetap menjalani kehidupan seperti biasa. Mereka tidak mengeluh tapi berusaha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s