TPPA

Sebelum TPPA pun negara kita tidak mempunyai sebarang sekatan untuk produk makanan.

Semua benda boleh diimport dengan mudah kecuali produk pertanian tertentu yang perlu mempunyai AP untuk diimport seperti beras, sayuran dan sebagainya.

Contoh lain, seperti Thailand dan Arab Saudi untuk membawa masuk produk import produk mestilah didaftarkan dengan FDA mereka dan mendapat kelulusan. Seperti Thailand proses ini amatlah sukar, penuh birokrasi dan memakan masa yang panjang.

Saudi pula, mereka mempunyai standard tertentu khususnya dari segi pengisytiharan bahan bahan. Sekiranya sesetengah bahan tidak dapat diisytiharkan dengan jelas contohnya ‘ bahan perasa dan pewarna yang dibenarkan’ peringkat pertama lagi produk ini akan sudah di reject. Tak boleh masuk untuk urusan  peringkat seterusnya.

Tetapi kalau di Malaysia, amalan sekarang sebenarnya sudah terlalu simple kerana sememangnya standard declaration kita cukup setakat memaklumkan ‘yang dibenarkan’ sahaja.

Dimasa hadapan kemungkinan kita juga mungkin mempunyai label seperti ‘perasa khas yang dibenarkan’. Maksudnya perasa itu adalah adunan khas yang telah dipatenkan dan mempunyai nilai harta intelek. Rahsia……. macam rahsia resepi KFC tu. Atau rahsia Coke.

Jadi apa saja boleh dianggap sebagai bahan perasa, selagi ia tidak mempunyai racun mungkin dianggap sebagai bahan perasa yang dibenarkan.

Bahan asas dan berasaskan babi sangat advance dan digunakan secara meluas untuk industri di Negara Barat dan Eropah. Seperti yang saya ceritakan sebelum ini, stabiliser dalam jus sekarang lebih baik menggunakan teknologi terbaru yang berasaskan dari babi kerana lebih canggih dan lebih efektif. Maka industri di sana sudah mula adapt dengan teknologi baru ini dan bahan ini tidak dapat dikenal pasti punca asalnya dengan mudah.

Lain lain lu fikir sendiri……jangan jadi babi sudah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s