ARAB

Sembang sembang kosong….

Saja je nak share sebab saya tengok ramai kawan kawan bila pergi umrah mesti wajib akan beli serban dan tali hitam tu dan pakai.

Ni saja la perkongsian supaya tak jadi macam cerita mat saleh pakai sampin lidah terkeluar macam nak masuk bendang.

Serban tu ada dua jenis. Satu nama ghutra dan satu lagi nama shimakh. Yang belit hitam tu nama dia igal.

Bila nak pakai orang arab akan pastikan ghotra dia dihantar ke dobi atau maid dia akan seterika dengan kanji sampai rapat dan crisp bak kata omputih. Jadinya dengan hujung lipatan dia akan halus saja macam kertas.

Line tengah lipatan boleh letak betul dan ada juga yang letak terbalik. Dari situ akan determine style mana kita nak buat. Tapi sekarang ada juga style baru budak budak muda suka buat dia tak berlipat di tengah.

Kemudian igal dia letakkan ke kepala menyondong ke hadapan dekat dengan ubun ubun. Tu style formal dan ada juga kadang kadang yang letak senget ke kiri atau kanan sedikit tetapi masih menyondong ke hadapan bukannya diletakkan serkup ke belakang atas kepala.

Ala ala macam style orang orang lama pakai songkok laaa dengan menyondong ke depan ala ala nak sampai ke kening muka. Bukan style macam orang yahudi pakai kopiah dan ke belakang tu.

Orang kita banyak yang lakukan kesilapan meletakkan igal condong ke belakang sebab tu nampak tak cantik. Cuba try yang ni mesti orang confuse ni orang Saudi ke orang luar.

Selamat mencuba!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s