STAFF

Saya pernah ada seorang staff berhenti kerja.

Katanya salah satu sebab dia tak puas hati sebab dia tengok bil makan saya mewah mewah tapi bayar gaji dia ciput saja.

Saya terus terkedu waktu dia cakap begitu. Saya tak sangka dia boleh persoalkan bill makan saya.

Dia tahu tak 10 tahun dulu jangan kata nak makan mewah, saya nak bubuh minyak kereta pon kena korek korek duit kot kot ada terselit sana sini nak cukupkan 2 ringgit. Nasib baik pakai toyota dan jimat minyak 2 ringgit cukup 2 kali pergi balik rumah ke tempat berniaga.

Dia tahu ka ada bulan bulan staff semua dapat gaji tak pernah lewat tapi bossnya ada kala duit sesen pon tak ada dalam poket. Nasib baik ramai kawan kawan tomyam masa tu, dapat la makan masuk buku. Kadang kadang derang belanja.

Dia tahu ka masa saya umur macam dia, gaji untuk diri saya tak sama pon macam dia dapat. Kadang kadang takdak gaji sebab meniaga tak menjadi.

Jadi dah 10 tahun lebih berniaga salahkah saya nak makan apa yang saya suka makan? Kalau bill 100 lebih bukannya saya makan sorang, selalunya bill yang dihantar untuk rekod dalam akaun adalah bill makan dengan client, partners dan juga staff.

Nota : Ex staff saya tu probation pon tak sempat habis lagi dan dah berhenti kerja.

Alhamdulillah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s