USAHAWAN

​Petang tadi saya ada perbincangan ringkas dengan sekumpulan top management org GLC. Orang half gomen macam tu lah kiranya.

Mereka ada menyebut macam mana kita nak bantu budak budak muda yang menganggur ni supaya menjadi usahawan.

Jawapan saya, saya tak bersetuju dengan pemikiran tersebut. Untuk jadi usahawan bukanlah boleh dipaksa paksa. Tak dinafikan keusahawanan boleh di train tapi bukan boleh diwujudkan sekelip mata.

Keusahawanan adalah kerjaya yang paling susah dan paling mencabar.

Kumpulan ini bukannya mahu jadi usahawan, kalau mereka itu sudah ada spirit usahawan mereka tak akan menganggur.

Kemiskinan bukannya diselesaikan dengan keusahawanan.

Ini kesilapan yang gomen ulang dan ulang dan ulang.

Tak semua orang mampu menjadi usahawan apatah lagi menjadi usahawan yang cekal dan berdaya saing.

Apa yang diperlukan adalah perlunya peluang pekerjaan yang lebih banyak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s