KENAPA

Kenapa bila kita nak cari sesuatu ya Allah punya la susah.

Contohnya macam saya nak cari mug yang bentuknya cantik tak ada langsung. Semua supplier sama saja bentuknya.

Saya pernah nak buat T Shirt untuk satu program yang ada material satu Malaysia semuanya sama saja. Huduh dan tak bagus walaupun salesman tu tak putus putus cuba yakinkan kata nilah material terbaik.

Saya nak buat packaging material yang saya nak tak ada lagi di Malaysia.

Kenapa semua ni berlaku?

Jawapan dia mudah saja.

Negara kita dalam hampir semua hal dimonopoli oleh orang tertentu atau kumpulan tertentu. Mereka terlalu besar hinggakan semua peniaga kecil tak mampu menandingi mereka dan akhirnya terpaksa follow the convention.

Mereka berniaga hanya berteraskan kepada money drive. Numbers, untung dan wang.

Kalau mereka ada passion yang tidak berteraskan wang, mempunyai soft skill yang tinggi serta cultured dan ada citarasa yang baik, mereka pastinya berasa malu kerana tidak berinovasi dan menjual barang barang buruk.

Yang cantik itu tak selalunya mahal dan begitulah sebaliknya.

Kerana malaun malaun kapitalis inilah negara kita penuh dengan lambakan barang barang buruk huduh hauk dan menjengkelkan. No taste!

$#!&#% lah lu!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s