KERJA

Saya bagitahu kawan bila saya buat sesuatu saya akan fokus dan tumpu kerja tersebut.

Bila saya tumpu saya buat sungguh sungguh sampai habis.

Kemudian baru saya pergi ke projek lain pula.

Contohnya sebelum ni saya tumpu sebulan siapkan Kedai Perlis. Saya tak buat benda lain. Saya terpaksa tangguhkan kerja lain. (Kedai ni tak lingkup tapi partnership ni yang terlingkup)

Kemudian baru saya fokus urusan shipment. Dan kemudian pula saya ke Saudi set up kedai kami di Jeddah. Siap infra kedai baru saya balik KL dan uruskan hal lain pula.

Kenapa saya tak boleh buat banyak benda?

Satu kerana team kami kecil saja. Saya tak mampu nak gajikan sampai 10 20 30 orang pekerja. Apatah lagi beratus orang. Belum lagi sampai tahap macam tu. Tetapi walaupun kami kecil sebenarnya team kami boleh buat mengalahkan satu jabatan gomen.

Keduanya kami bukan ada access kewangan macam gomen atau GLC atau MNC. Boleh ada peruntukan travel hari ni ada Perlis esok ada Jakarta lusa ada Kelantan tulat ada KL tungging ada London terbalik ada KL balik.

Kami tak mampu travel macam Donald Trump. Kalau kena pergi satu tempat kami rancang kewangan dan pergi dan selesaikan semua kemudian kami balik. Nak ulang alik kami tak mampu.

Jadinya katakanlah bulan November saya dah peruntukkan untuk kerja di Melaka selama sebulan, dan Disember saya akan kembali ke Arab Saudi untuk buat kerja lain…..jadinya sekiranya kerja di Melaka tidak siap dan faktor tidak siap pula bukan dari saya sendiri…. saya terpaksa tinggalkan kerja tersebut separuh jalan dan letak fokus saya kepada kerja lain.

Kerja dan hal di Melaka saya akan tengok balik bila saya dah pulang. Itupun kalau interest dan focus masih ada. Kalau tak dah sejuk nak warm up balik bukan senang wooo. Silap silap masuk dalam archive sebagai sejarah gajah putih saja.

Begitulah ceritanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s