CERITA

Teringat saya tahun lepas saya kena bentangkan dekat satu board meeting. Salah sorang ahli dalam board meeting tu adalah orang besar top 10 dalam Exim Bank.

Kita pon punyalah explain potensi dan apa perlu kita lakukan supaya produk SMI Bumiputera dapat dimaksimumkan kewujudan dia dalam pasaran di Jeddah.

Sambil cerita tu sebenarnya sebulan kami buat research dan semua hasil research telah diterangkan dengan terperinci dekat dalam report yang telah diberi awal kepada semua board members.

Sambil dok present tu si wakil exim bank tanya macam macam soalan yang saya betul betul geram sebab soalan dia tanya tu samada dia nak test kami ni bodoh atau nak bagi tau sebenarnya dia yang bodoh.

Last sekali ada satu komen yang terus dia test limit saya……

Katanya…. you guys dah buat study betul betul ke kenapa nak pilih Jeddah. Viable ke project you guys ni. I dont think Jeddah sesuai, entah port pon tak ada.

Bila dia kata port pon takda….. saya terus terjegil mata. Saya terkejut sangat sebab perkataan macam tu keluar dari mulut seorang yang berpangkat tinggi dari sebuah bank untuk export.

Saya kata apa tuan kata! Jeddah tak dak port? Tuan ni mai dari mana? Kalau ya pun nak test kami jangan la sampai tahap macam ni. Hargailah penat lelah kami buat research tak tidur malam bersengkang mata buat report segala. Jangan lah insult kami sampai macam ni. Bacalah paperwork tu. Kalau malas membaca bagitau awal awal supaya tak buang masa kami.

Tuan cakap macam bangla kata viable ke buat business trading house dekat Klang. Ada ke Port dekat Klang!

Sebab saya dah terlalu marah dan tak dapat kawal emosi saya saya terus cakap Penang. Saya tak tinggi suara atau tengking dia tapi setiap butir perkataan sudah cukup untuk ajar orang macam dia.

Pegawai tu terus pack barang kononnya ada mesyuarat lain dan dia blah dengan 2 orang pegawai bawahannya lagi.

Kalau korang nak tau ini adalah salah satu scene bila anda deal dengan orang yang pandai jilat teloq boss dan dapat jawatan bukan kerana merit dan kecerdikan dan berlambak orang macam ni dalam gomen dan GLC.

Aleuto!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s