UMRAH BACKPACKER 

​Kenapa tetiba saya bising balik pasal umrah backpacker?

Sebab minggu ni dah berapa orang kawan kawan dok tanya tips macam mana nak pergi sana cara jimat. Cara budget. Cara backpacker macam orang cerita dalam internet tu.

3 minggu lepas saja ada satu group takdak duit nak balik Malaysia sebab terlepas flight. Satu hal orang kampung buat kutip derma. Derma tu peluang ibadah. Tapi takke menyusahkan orang.

Orang tanya macam mana nak dapatkan visa pelancong. Laaaa saudi mana ada visa pelancong. Dulu ada sekejap pastu tarik balik. Yang ada hanya visa umrah utk orang awam. Kalau visa lain kena minta visa business atau visa ziarah keluarga. Tapi urusan dia bukan macam nak pergi danok, berjela jela kerjanya dan beribu riban kena bayar. Paling senang pakai diplomatik. Tapi kena ubah la nama tu contohnya SPB Sultan Muhammad V haaaa orang bagi la visa diplomatik.

Saya dulu dulu terover stay sejam je, ya sejam sahaja sebab flight delay after 12 midnight….apa jadi? 3 bulan saya stuck dekat Arab Saudi nak figure out macam mana nak balik tanpa perlu masuk penjara 6 bulan di depot tarhil dan tidak disenarai hitam bukan saudi…..tapi seluruh negara teluk selama 5 tahun. Nasib baik saya ada kenalan anak raja 2 3 orang kat sana, dapat juga padamkan nama dalam rekod. Tapi 3 bulan 50 ribu saya habis duit. Konsulat pon masa tu tak tau nak buat macam mana. Semua saya ikhtiar sendiri sorang sorang. 

Kemudian pula tanya hal hal hotel murah kat Mekah. Pastu nak dekat pulak tu. Manalah saya tahu. Saya dok Mekah tak pernah merasa dok hotel. Saya ada pakcik makcik sepupu sepapat kawan taulan sahabat semua rakyat saudi dan dirumah mereka tempat saya menumpang. Haaa ni mungkin boleh kira umrah bajet. Tapi depa tu keluarga ikrab saya. Jadi macam mana saya nak jawab soalan tadi. 

Pastu tanya macam mana nak ke Madinah paling murah. Mana la saya tahu. Naik unta pon sewa dia mahal.

Pastu tanya pula naik flight apa murah. Mana la saya tahu, last naik paling murah pon seribu lebih airasia one way dan lepas tu taubat lillah tak mau naik dah sebab rasa macam orang bodo 8 jam apa pon tak dak dalam flight tu dan kerusi keras tegak nak mampos. 

Jadi maafkan saya kalau saya emo bila orang bagi kepala saya pening.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s