BUDAK MUDA

Lately semenjak fb saya menjadi terlalu public ni saya dapat kenal dengan ramai budak budak muda.

Mereka kononnya teringin nak belajar business dan nak belajar dengan saya. 

Jadi kadang kadang saya ada mood saya akan invite sapa sapa yang saya suka dan ajak jom ikut saya. 

Tapi saya nampak ini trend budak budak sekarang, bila saya ajak saja macam macam soalan akan keluar.

Nak buat apa, nak pergi mana, nak jumpa sapa, sapa orang, apa faedah ikut, apa akan dapat kalau ikut, untung ke kalau ikut.

Bila saya ditanya soalan sedemikian saya terus hilang mood dan tak ajak dah. Dan apabila saya tak ajak dah, tetiba dia dapat tahu dengan siapa saya berjumpa dan buat apa, mereka akan merungut kerana saya tak ajak.

Saya tak tahu banyak bertanya ni adalah sikap yang baik atau tidak, tetapi memandangkan saya dibesarkan cara old school, saya tak suka ditanya banyak oleh orang.

Saya belajar pasal business melalui observation. Saya tak pernah masuk universiti dan menggenggam segulung ijazah dalam business administration ka marketing ka apa kepala bapak ka.

13 tahun dulu ada seorang Dato’ mengajak saya ikut beliau pergi ke Medan setelah saya kata saya ingin belajar dari beliau. Waktu tu satu sen pon saya takda tetapi saya tak tanya banyak dan saya ikut. Tiket hotel dan makan semua dia tanggung. 

Saya balik dengan otak fresh dan dapat my first business dengan kerajaan negeri nilai kontrak RM74,000. Semuanya saya belajar melalui observation semasa ikut dia di Medan dan sepanjang perjalanan macam macam dia membebel yang menjadi panduan saya sehingga hari ni.

He said something that took me for many years to realize what he said was totally true.

Imagine kalau saya tanya macam macam masa dia ajak saya ke medan masa tu!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s