TPPs DIARY

tadi koi wakil Duli Pemangku Raja pergi melawat Pameran Minggu Amanah Malaysia 2017 di Temerloh….. koi orang Pahang , tapi tadi ramai pulak rakan sekampong dari Johor Bahru ….. dari sekolah SIGS n STAR pulak tu …. terus koi jadi Rakyat Malaysia …. Pohpaleh !!! tercerita zaman muda di Kg Air Molek, Jalan Petrie, Bukit Zahrah, Bandar Tinggi , Larkin …… i miss the Old Johor Bahru that i grew up in …. tdk sibuk dgn pembangunan…. the Jalan Gertak Merah , Jalan Trus , Jalan Wong Ah Fok …. we spoke of Mee Hwa Mui ( not so halal rupa nya) …. the famous mee baidali … goreng pisang kat polis depot …. memories of my childhood, of Coombe Hill… the good old days that made me what I am today…. i miss my Bah n my Bonda so much… n i miss Ah Bee n my Mak Lamah….

Advertisements

TPPs DIARY

a most beautiful sunset from the kingdom of bauxite…..i grew up in Johore…. constantly reminded in geography lesson that Malaysia was the biggest producer of bauxite…Teluk Rumania to be precise ….. n now Kuantan has taken over …. it must be magnetic me ….. bauxite followed me to Pahang … infact right down the road from where i live ! jokes aside, it was a most beautiful sunset today,   most apt for this great nite for us Muslims…. its Israk Mikraj ,the day our Prophet Muhammad SAW ascended to heaven to meet our god Allah swt…. n tomorrow Malaysia will witness the installation ceremony of our 15th King , Sultan Muhammad  V of Kelantan’s ascension to the Malaysian throne … DAULAT TUANKU ….

DAPOQ

Orang la ni ada dapur basah dan dapur kering. Mat saleh panggil wet kitchen dengan dry kitchen laaaaa.

Rumah saya pon ada kat kolumpo nuh, nama dia satu dapoq beghabuk dengan dapoq besawang. Dua dua saya combine. Jimat sikit ruang.

RASHID

Tadi saya ke pejabat supermarket ni. Mereka ni client saya.

Bila sampai saya tanya mana kawan dia lagi sorang.

Mula saya terkejut bila dia kata kawan dia accident, tapi bila dia bagitau yang tangan dia kena api masa tolong bini dia memasak…..saya gelak non stop.

‘Oh my god, he has sooooo many hair remember that’.

Saya sepatutnya tak gelak!

MUSTAJAB

Saya diajarkan oleh keluarga saya yang ada beberapa waktu dan tempat yang doa doa kita mustajab.

Mustajab tu lebih kurang maksud mudahnya mudah dikabulkan.

Antaranya di dua al Haram, ketika antara dua khutbah jumaat, ketika bermusafir, ketika di Raudhah, dan yang paling jarang orang sebut tetapi merupakan antara favourite saya adalah ketika turunnya hujan.

Ketika hujan turun mencurah curah, angkatlah tangan dan berdoalah.

PAKI

Antara 10 soalan soalan cepumas yang dah lama saya teringin tanya dekat orang Pakistan di Arab Saudi:

1. What did you eat the whole of your life.

2. Do you have soap and detergent in your house.

3. Did you pay your water bill.

4. How many times you wear your cloth before you decide to wash it.

5. How many times do you take shower a day.

6. Do you know what is deodorant?!!!

7. Do you have sinus?

8. Why you always on the phone when you drive a taxi.

9. Have you ever try to smell your armpits before?

10. Why you are so fu#*ing smelly!!!!!!

PERASAAN

Kami sembang sembang. Tetiba kawan saya bagitau yang ada promotion sekarang.

Katanya Maserati dalam 160k macam tu.

Fuh!

Tu masih dalam jangkauan mampu milik. Otak pun mula lah pusing pusing. Berangan sana berangan sini.

Esoknya baru dia bagitau yang dia tersilap, sebenarnya dalam 300k lebih. 

Fuh! Ini betul betul main perasaan. Rasa macam putus cinta wooooo.

AIRPORT

Dulu takda scan beg, kemudian kena scan beg.

Kemudian kena buang semua benda tajam.

Kemudian kena buang benda cecair.

Kemudian kena bukak tali pinggang.

Sekarang kena buka kasut.

Tunggu lagi lima tahun…..

Spenda pon kena bukak.

Onisuka Issac takpa la dia dah besa dah kat London kan Syed Fezriq Jamalullail kita haruuu la jadi nanti.

PEKERJA

Saya tahu apa itu menjadi pekerja kerana saya pun pernah bekerja dengan orang. Tapi ramai orang luar tak pernah tahu atau tak pernah terfikir pun bagaimana boss boss mereka struggle untuk kemudi syarikat mereka.

Saya bagi industri saya iaitu industri produk makanan.

Katakanlah jualan tahunan syarikat adalah 1 juta. Selalunya jual produk makanan tak banyak margin dia hanya 10% bersih.

Maksudnya margin dari jualan setahun 1 juta tersebut syarikat ada 100 ribu duit lebihan untuk menampung perbelanjaan lain.

Maksudnya jika dibahagi selama 12 bulan sebulan syarikat hanya ada 8333 atau kita julatkan sahaja kepada 8000 sahaja.

8000 nak bayar sewa pejabat di KL sekarang average 2000 sebulan. Maksudnya baki tinggal 6000.

Syarikat jualan sejuta paling kurang memerlukan 2 orang pekerja. Bayangkan kalau dia nak ambil staff freshies yang sekarang demand gaji 3000, kalau dia ambil habis dah duit dan tak mampu dah nak beli walaupun sebatang pen.

Bagaimana pula dengan elaun tuan empunya syarikat sebagai pengarah?

Lain lain korang semua boleh fikir macam mana company nak survive.

Jadi bila bab masa mencari kerja, masa nak demand korang tanya balik diri sendiri apa korang boleh bagi dekat syarikat tu selepas korang tanya apa syarikat tu boleh bagi kat korang.

Di pihak syarikat boss akan fikir nak ambil freshies ka atau macam mana. Sebenarnya lebih baik dia ambil orang yang berumur, ada pengalaman yang tak perlu diajar malah boleh membantu menaikkan lagi syarikat daripada spend 3 ribu untuk budak budak yang semua benda kena ajar.

Ini saya cerita untuk syarikat jualan tahunan sejuta. Tak ramai usahawan yang mampu capai jumlah begini. Ada orang nak capai 100 ribu pun penat bertungkus lumus.

Jadi korang nampak tak?

Saya harap perkongsian ni boleh buka mata korang semua diluar sana yang mementingkan wang ringgit tapi dada masih kosong.

Kalau korang nak tau, saya pernah kerja dengan orang 8 bulan tanpa gaji semata mata saya nak belajar dengan dia dan nak dapat network dia. Korang sanggup ke?