AYAM

Saya teringat kawan saya sorang yang dulunya seorang trader ayam dah berhenti mengeksport ayam.

Ketika tu harga ayam jatuh.

Saya terfikir kalau komoditi bukan bidang permainan kita kerana kapasiti kita kecil, kenapa kita tak position-kan diri dengan higher value dan value added.

Kita kan sudah banyak pengusaha secara komersil ayam kampung.

Kenapa kita tak jenamakan saja ayam ini sebagai value added chicken. Letak lah nama apa pun…. ayam kampung, free rare chicken, organic chicken, ayam kok-diang, ayam naka etc etc.

Packaging kaw kaw cun sampai Karl lagerfeld tengok terus dia buat kasut kulit ayam sebab gahnya jenama ayam tu.

Sumbatlah ayam tu selain makan apa yang ada hari hari diberi minum air zam zam dan dibasuh dengan alkaline water dan air ros yang dikatakan boleh memberikan aroma yang unik sekiranya di grill.

We set the ceiling price. Biar harta tiga kali ganda dari harga ayam biasa.

Kan selesai masalah persaingan.

Kalau korang nak tahu bawang goreng termahal kami habis stok di seluruh Malaysia sekarang sebab perkara inilah! Value add your product and set your own standard. 

Pssst Juru Beef mana pi Tok Malik oooi dah dua term dah memerintah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s