TPPs DIARY

merinduimu

seperti hujan

merindui pelangi 

Yang selalu kuingat adalah senyuman itu. Bukan keindahannya, namun ketulusannya. 

Ini mengenai perasaanku padamu. ku memang tak tahu malu. 

ku ingin ini menjadi rahasia

Antara kita dan airmata

Antara rindu dan rindu

Dari waktu ke waktu

Sehingga tak ada yang tau

TPPs DIARY

i wish i have pics of Coombe Hill  …. the 4 acre piece of land, situated right in the middle of town… we didn have any neighbours…….. but right across the road was the Catholic Church, the State Prison, the Sekolah Air Molek, the Bus terminal, the Rasa Sayang Hotel , the St Joseph School ….. 
i am a city girl with a kampung heart ! i lived in Coombe Hill for 25 yrs … moved to Bukit Serene for 8 months only n i migrated to Pahang after i got married ,which is now my humble abode…. which is  now my home … !

i don think my father ever wanted to move out of Coombe Hill ….  as King of Malaysia, we were still residing at Coombe Hill ‘

when we were courting , my husband would visit me there, have meals with my parents….. NO SUCH THING AS CAN I TAKE UR DAUGHTER OUT FOR DINNER ! till today, my husband would joke ” ur house was the prison, not the one across the road!”

thus the only reason he moved to the official residence Istana Bukit Serene was bcos, his daughter … the daughter of a King was marrying The Crown Prince of Pahang …. he had no choice n a Princess had to have a Royal Wedding , ….. 

which is why when i talk bout the Johor i grew up in, i always refer to Coombe Hill as my home n not Bukit Serene ….. i was born in Istana Bukit Stulang, the official residence of The Tunku Mahkota of Johor back then …. the only child borned when my father was Crown Prince  …. then i stayed in Bukit Serene for a while after my parents divorced , before my father brought us to live with him n Bonda in Coombe Hill !!! 

Coombe Hill is where we 10 siblings grew up in peace  n harmony … oh yes…. ofcos we fought n we quarrelled ! thats what family is all about ! 

we were so so so naughty …..

TPPs DIARY

how time flies … its already 4th raya … n insha allah will complete my 2nd day puasa enam today … my ramadan pattern has not changed, we still recite the Quran , get up for sahur n pray Subuh at the mosque in Kota SAS …. alhamdulillah! 

n i m still in my baju kurung teluk belanga …. 

n i told my husband how as a teenager would follow my mother Sultanah Zanariah , to pray Subuh at Masjid Sultan Abu Bakar . we would walk from Coombe Hill to The Masjid…. a half hour distance, jus like from my house to Kota SAS …. like my childhood rekindled ! back then, we had no bodyguards to follow us, jus my mother n us the kids…. Johor was a much safer place then n our house was opposite the prison ! 

n Bobby the dog , would follow us to the mosque… wait for us outside the mosque … he was the bodyguard !!! Bobby was not our pet dog …he was a street dog that decided to move into the compound …. we never touched or played with him but he was loyal n guarded us!!! every morning Bobby would accompany us to the mosque …. 

one day Bobby dissappeared n we actually searched n mourned for him …. 

my house in Coombe Hill was a mini zoo, so Bobby was a member of our animal kingdom ! 

i have fond memories of Coombe Hill…

HUUUUU

Sebenarnya jiwa saya risau. Risaunya macam zaman sekolah cuti raya tapi sebenarnya minggu depan exam final.

Risaunya saya sebab banyak benda perlu diselesaikan seusai raya. Adanya perasaan oh cepatlah cuti raya ini selesai kerana banyak perlu aku lakukan.

REZEKI

Memang rezeki tu di tangan tuhan.

Semalam saya sengaja bertolak lewat sikit dalam pukul 1 pagi.

Masa dekat tol Jalan Duta saya baru perasan touch n go duitnya tak cukup.

Jadi saya nak top up dekat Shell depan tu tutup lah pulak.

Jadi saya ambil keputusan nanti dekat Tapah baru top up dan boleh bersahur sekali.

Tak sangka balik awal sehari pon jalan dah jam. Sampai dekat Tapah dah dekat pukul 5 lebih. Tinggal beberapa minit saja lagi untuk bersahur.

Saya pon cepat cepat lah grab air dan roti. Masa nak bayar alamak dalam wallet satu sen pon takda. Pergi ATM tepi tu mesin pulak out of service.

Last last sahur dengan air liur saja.

Punya la susah hati kalau RNR di depan ATM juga problem. Nasib baik di Simpang Pulai boleh withdraw duit dan saya terus top up kad touch n go.

Itulah……kalau ada duit pon tapi macam macam cara Allah boleh tak izin kita makan dan kalau tak ada duit pula macam macam cara rezeki boleh Allah datangkan.

Yang penting kita seharusnya tahu bersyukur. 

Sekarang dah lapar rasa nak masuk dapur je.

SFDA

Orang lain sebuk nak raya saya pula sebuk nak daftarkan produk produk baru dekat kesihatan Saudi.
Saya tahu sekarang memang pak pak arab tu dah tak tengok pon any new registration…..tapi siap korang masuk pejabat nanti berjela jela ada and you better approve hahaha.
Hari ni saya dah daftar semua sku Tao Kae Noi dari Thailand which is im super excited for this product.
Kemudian saya sangkut kejap dekat produk dim sum. Alamak nak terjemah apa ni sebab dim sum mesti kena reject sebab bukan perkataan Arab.
Kalau nak lekat cake tak kena pula.
Kemudian saya baru teringat aunty saya selalu masak kuih orang Mekah ni which is similar to dim sum. Ada inti udang dan luar kulit popia dan di stim. Actually kuih ni adalah makanan orang Afghan yang kini menjadi sebahagian makanan tradisi orang orang Hijaz.
Nama dia mantou atau mantu. Nak tau rupanya cubalah google. Kalau ada rezeki ke Mekah jangan lupa cari kuih ni tau. Sedap!

TPPs DIARY

today i sent spicy kentucky fried chicken (dinner plate-3 pieces) …. a box per inmate … for Penor n Bentong prisons …. must take care of my weavers there … my jailhouserock production … they are masterweavers now …. producing the finest Tenun Pahang DiRaja ….

the way to a mans heart is thru the stomach n i must take care of my Men …

YEAY

Tao Kae Noi adalah snack kegemaran saya.

Tao Kae Noi juga adalah syarikat idola saya.

Pengasasnya Ittipat adalah seorang yang saya pandang tinggi dan sumber inspirasi saya.

Dan hari ni saya dapat ‘ Duit Raya’ kerana Tao Kae Noi bersetuju melantik kami sebagai wakil mereka di Arab Saudi. 

Yeay!

BETA

Teringat cerita lama.

Kebetulan saya di KL melayan kawan saya yang datang dari Penang.

Tiba tiba saya dapat call Tuanku titah mengadap di Hotel Hilton.

Jadi saya pun bagitaulah kawan kita singgah kejap dekat hotel ya ada hal sikit tanpa beritahu apa sebabnya.

Kemudian bila dah dekat baru saya bagitahu.

Risaulah kawan saya ni takut buat silap. Takut salah cara dan memang nampak muka dia berpeluh peluh macam nak kena sunat.

Untuk meredakan keadaan saya bagitahu jangan susah hati buat biasa saja. Bila jumpa tu first angkat sembah kemudian salam dan cium tangan.

Nak selamat duduk belakang sikit so tak kena cakap banyak. Kalau Tuanku kata apa apa angguk saja dan kata ko. Cakap macam biasa dan sebut diri patik.

Dah sampai tu saya pulak naik risau tengok gemuruh kawan saya tadi.

Lepas sembah salam semua…… Tuanku pun tanya… ‘kamu dari mana?’

Dengan confident kawan saya jawab ‘Beta dari Jelutong naik train tadi turun dekat stesen la tadi’.

Tuanku pon berseloroh ‘Patik pun baru sampai tadi dari airport’.