CERITA

Tadi saya pergi la satu majlis kenuri. Ada ramai orang orang besar. Ada Tan Sri ada Dato Seri ada Dato ada pegawai tinggi kerajaan dan ramai lagi.
Lebih kurang ramai juga yang kenal jadi salam bersalaman walaupun raya dah habis.
Hari ni saya pakai songket favourite yang ditempah khas. Songket motif kapal perang. Kau pusinglah satu archipelego Melayu takkan jumpa songket serupa macam ni. 
Sapa pon tak tegur sampin saya tu.
Saya tengok juga songket songket orang lain. Huh! Songket India…..dari rupa tu sesetengah kita tau beli dekat jakel atau paling teruk sekali dekat mydin atau chowrasta.
Tapi last sekali masa majlis dah habis saya ke belakang dan buka sampin dan lipat lipat. Tiba tiba ada sorang pegawai keselamatan tegur, cantik songket tuan. 
Punya la happy sebab ada jugak orang yang nampak songket kita.
Wait…..
Apa boleh kita belajar di sini? 
Kaya, berharta, berpangkat tinggi dan banyak duit tidak bermakna mempunyai citarasa yang baik.
Pegawai keselamatan tadi mungkin hanya N17 yang gajinya tidak seberapa dibandingkan Dato dato tadi, tapi beliau mempunyai citarasa yang baik dan pandai menilai.
Benarlah kata kata…….the only thing you cannot buy with money…..TASTE/CLASS

TPPs DIARY

lunch di Terrapuri seblm ke Kelantan …. cantek nya ! all these houses are between 150-200 yrs old … no nails used … the house can be dismantled like LEGO …. just dismantle n move to another place or keep in storage n if u need to extend, take the other house n jus like LEGO…. put it all together n get a new house ! Amazing !… how clever we Malays are n this form of art should be preserved . the owner also explained to me the Malay Fung Shui …. by the way the owner is Chinese ….. who can berpantun with a fantastic knowledge on Malay architecture !

KEDAI FOODMARKET

Balik kampung is very tiring especially bila balik atas tujuan kerja tapi selalunya fun dan seronok.
You are playing yourself as a tourist but you know better than tourist and even the locals.
Hari ni selesai hunting kayu kayan, pintu dan tingkap tingkap lama untuk facade decor Kedai Foodmarket. Sempat juga intai sana sini dan stop banyak tempat untuk sumber inspirasi aka cedok idea orang dan garapkan dalam sentuhan sendiri. 
Dah lama saya berhasrat untuk ada Kedai Foodmarket dan betul betul curahkan idea saya dalam kedai ini dengan visi mengangkat produk kampung kepada tahap yang lebih tinggi malah ke tahap gourmet.
Dekornya nanti juga amat unik dan berlainan dengan tema ekletik campur caca marba, tapi kalau bahasa yang sedap bunyinya adalah Malay Parisian kalau tidak pun Anglo Malay dengan kayu kayu elemen rumah Melayu tapi masih ada elemen chic dan mewah serta deretan artwork yang pelbagai. Geng yang appreciate arts mesti enjoy. 
Dalam kedai nanti bukan saja penuh dengan sambal sambal dan produk makanan, tapi pinggan ikan yang korang suka tu pon ada.
Kesimpulannya eloklah menabung dari sekarang dan rabakkan diri anda nanti di Kedai Foodmarket.

FERINGGHI

Berkurun saya dah tak pergi Batu Feringghi night market dia. Malam ni dah takda aktiviti saya ambil masa jalan jalan dengan niat bakar kalori chicken chop abang nan tadi.
Memang saya tahu dah semua barang di situ kalau tak Bangkok, China, Vietnam ataupun Indonesia. 
Tapi dalam banyak banyak gerai ada satu gerai terselit dia jual artwork artwork dan obviously bertemakan Pulau Pinang walaupun temanya sepet.
Saya pon macam teruja dan terus snap dua tiga gambar kedai tersebut nak upload dalam fb.
Belum sempat nak buat ada pompuan cina dengan suara selenganya tak bagi saya ambil gambar.
Saya kata im not taking pictures of your artwork, i just wanted to promote your shop, i took pictures of your shop.
Dia berkeras kata no pictures boss tak bagi.
Saya tanya dia, are you interestes to know what i wanted to write in my fb?…..dia buat muka dungu dan bodo.
‘Kudos to the owner of this shop because they re promoting local artist’…..tu benda yang saya nak tulis.
Tapi sebab boss dia hire orang akal pendek so mampus kaulah. Saya pon padam balik gambar tadi.
Sebelum blah saya bagitahu dia. Do you know how many followers i have?!…….berjuta juta lemon.

TPPs DIARY

n today i m taking a group of experts in the field of textiles n lovers of Textiles…. to visit Kg Soi, Penjara Penor, Museum Sultan Abu Bakar, Kak Tipah , Azman, cheminahsayang sdn bhd n also our Instituit Tenun Pahang DiRaja .

n tomorrow we depart for Terengganu n Kelantan…. in search of knowledge to enhance our love for traditional textiles n the Malay cloth ….. we compare n we share , to preserve n revive ….. a study we r most passionate about ! and we COPY !
who would have thought , 3 generations later John Ang a descendent of Kapitan China who was bestowed with SPMJ by great great grandfather Sultan Abu Bakar of Johor … would meet on facebook ….. his great great grandfather was a good fren of my great great grandfather …. its Karma …. n we both are crazily passionate about the Malay Cloth…. fated to meet !
my great great grandfather , the greatest King of his time…. who had the vision  ….. amongst his many wives  are Princesses from Pahang n Riau, a Dane, a Cantonese and a Turkish lady … but its the sarong he s wearing that has caught my eye ….. it is Tenun Pahang Diraja !!! The Bugis brought it to Riau n to Pahang … during the Empayar Johor Pahnag Riau Lingga era …. n tenun has survived in Pahang for the last 300 yrs …. 
thus it is my duty to ensure it survives for our future generations …. a role the Palace plays in the revival of the Malay Cloth … particularly the Tenun Pahang DiRaja … in sha allah

TPPs DIARY

i had my akad nikah on 6th of March 1986, but the reception or the Bersanding only took place on 19th of July 1986 ….. 
my late father didn believe in Engagements so i had what u call nikah gantung or hanging marriage …. legally married but not allowed to stay together yet !
so in July , i had my 

   1- berandam ceremony

   2- khatam quran ceremony

   3- berhinai ceremony

   4- bersanding ceremony

   5- bersiram ceremony

plus visiting my fathers siblings n to the mousoleum  ..
my father was the Yang DiPertuan Agung then ….. so as daughter of the King, i had a very Royal wedding … only bcos i was marrying the Crown Prince of another Kingdom ….. 
i was recieved in Pahang , officially recieved … on the 24th of July 1986 …. a right royal welcome it was …. people of all ages , stood by the roadside from Kuantan to Pekan …. waving flags as we slowly passed by .
in Pekan , we were recieved ny my in laws …. n had 3 more ceremonies to go thru .

    1- adabadapan ceremony (suap semangat)

   2- the bersanding ceremony

   3- the tea party .
upon marriage, i was bestowed the title Tengk Puan of Pahang otherwise known as TPP , while my husband was made heir apparent in 1975 n had his Proclaimation ceremony in 1977 …. n as a 17yr old, totally enamoured , i was invited to witness my husbands most historical moment ….. n so between the grandfathers n our fathers , the royal matchmakers ….. Johor n Pahang was united in marriage ! 
my husband is the Tengku Mahkota of Pahang otherwise refered to as TMP ….
” we r not TM or TP but rather TMP or TPP …… ”
it would confuse people to have my husbands brother the Tengku Muda of Pahang be refered as TM or TMP but rather he is always refered to as Ku Muda …. bcos there is only in TMP or TM ….. n that is my husband the Crown Prince .

the same applies to me being refered as TPP or TP ….. theres only one Tengku Puan of Pahang .
we have other titled kerabats in Pahang n never refered to by their intials

  1- tengku besar pahang is not called TB but rather Ku Besar

  2- tengku panglima besar is refered to as Ku Panglima Besar n not TPB

  3- tengku panglima perang is therefore Ku Panglima Perang n should never be refered to as “TPP or TP” bcos ….. people would automatically think u r refering to ME n not him who should only be addressed as Ku Panglima Perang .
to call us by the initials of our title is not done publically as we r only formally addressed as Kebawah Duli  …. not Tuanku ….  but for the working staff, in the office it is much easier workwise to jus refer us as TMP or TPP …
there has been confusions of late as to who is TM and TMP ….. TP and TPP ….  those initials are only for  Tengku Mahkota m Tengku Puan …. not for other kerabat bergelar …. n i hope kerabats following facebook acct understands !  
Tengku Puan Pahang is TPP ( turbo powered princess) the only one that is to be refered as TPP …
after much lengthy explanation….. its my official 31st yr in Pahang, a a kingdom i now call HOME …

JOYAH VEGAS

sejak kawin jv tgk mualaf jv ni kalau minum fruit juice tak pernah habis,tuang penuh cawan,nak tegur dia dah tua,out of respect jv bior jer,tapi tak ler jv buang,kalau dia tak  habis,jv masuk kan balik dalam botol tu,dah 21 tahun dah jv buat kerja ni,kekdg jv tuang depan mata dia,ingat dia perasaan and tak kisah,bukan org lain minum pon fruit juice kat rumah ni,dia sorang jer,dari dulu lagi
so tadi jv nak kemas cuci pinggan,jv tgk setgh cawan besor grape juice tak habis,kat tgn dia ada kopi,tanya ‘Nak minum lagi ke juice ni? dia kata “Tak  ler,aku nak habiskan kopi ni.so jv tuang ler balik dalam botol juice tu.dia tgk mata hijau dia terbeliak,dia kata ‘Eh woman,mana bole champur minum tak habis tu dalam botol tu,nanti  sakit ler! jv besorkan lagi mata hitam ,sambil cekak pingang jv and bagi tau ‘Eh,bior betul sikit,dah 21 tahun saya buat kerja ni,you tak pernah bersuara pon,baru sekrg nak bersuara? baru sekrg nak rasa sakit?tak pernah sakit pon aku tgk selamat ni,sihat semcm jer!
dia kata ‘Laa tak kan  ko tak perasaan,aku sakit  sejak aku kawin dgn ko,asik mikir pasal ko jer,lagi tua aku lagi aku asik ingat ko jer pagi ptg siang mlm,kalau ko jenis romantik,lama dah aku pencen jadi ko punya handbag,aku selalu tertanya diri sendiri kenapa aku asik ingat pasal ko jer, .now i know,ko bagi aku minum sisa minuman aku.!
punya gelak nya jv dengo,jv kata’Oi,nak gila mcm tu aku kena bagi sisa makanan aku ler,bukan sisa makanan ko!.dia tak percaya.mati2 dia ingat sebab jv bagi sisa minuman dia semula,mengong mualaf sekor ni kan?

HIDONG

This is not a discrimination or whatever term nak guna….but in my family hidong always become the main topic for any description.
Kulit putih melepak tapi sayang hidong peset.
Dah la mata macam arab hidung wuuui mancong elok.
Anak dia baguih mengaji doktor, hidung mancong pulak tu.
Nak habaq bagi hidung depa kalau gantung penyangkut baju pun tak jatuh.
Mak cari lah lagu mana pun yang penting hidung kena mancung.