FOTOGRAFI

Saya tengok ramai sungguh yang belajar fotografi. Lepas tu jadikan fotografi sebagai kerja part time untuk tambah pendapatan.
Tapi malangnya majoriti hanya tumpu satu industri atau satu segmen saja. Semua nak ambil gambar orang kawin dan event.
Bersepahlah jurugambar kawin dan event sampai korang semua terpaksa bersaing sama kawan kawan lain.
Apa kata lari sikit daripada arus. Buat benda yang ada pasaran tapi tak ramai player.
Atau buat pasaran yang kecil terus untuk niche market tapi anda sorang saja pakar bab tu.
Contohnya korang pakar fotografi makanan. Korang tahu semua benda pasal makanan, tahu pasal latest trend untuk teknik gambar makanan, korang pandai trick utk styling makanan sampai nampak sedap giler. Bidang ni tak ramai yang buat tapi industri ni besar.
Dah berapa kerat saya dah bekerja, gambar mereka cantik bila ambil gambar orang tapi bukan gambar makanan. Gambar jadi hauk.
Bidang lain lagi apa kata fokuskan kepada pakar ambil gambar kereta motor dan mesin besar. Yang ni pon tal ramai yang buat tapi industri ni juga lucrative dan sangat niche. Senang nak target client. Once dah duduk dalam circle settle masalah korang.
Jadi jurugambar kontrak contohnya ambil gambar orang mati, ambil gambar orang kena bedah, ambil gambar mayat. Ni pon rare dan tak ramai yang sanggup buat. 
Kalau korang terer korang cuba masuk circle socialite jadi jurugambar peribadi icon selebriti. Contohnya macam ekhyra tu hari hari dia nak upload gambar yang tunjuk segala mala dan mesti flawless.
Tidak korang tag along dengan politician atau royalty. Setiap gambar korang ambil tu sangat penting dan bahan sejarah dimasa akan datang.
Lagi satu kalau korang nak jadi legend dekat tanah Melayu ni korang jadi pakar ambil gambar bogel je. Confirm sekejap je melethop kena kecam dan terus jadi terkenal. 
Kesimpulannya dont follow convention, be unique!

Advertisements

TPPs DIARY

“Aokme…. moh rodong rodong gi sungai ,merarau …menajau … rengkok kitame…sokmo sebobot….. ”
to start with …. i don even know what they are talking about … so i m going to post the Pahang dictionary for u all to understand the oldest language that has existed in The Golden Chersonese …. 

i am like Wow ….. can u all imagine me giving a speech in our very own Pahang Language …… now …that what i call Poh Pah Leh ….

TPPs DIARY

Aku ingin pagi di matamu, menyaksikan embun mengerling sunyi di sana. Aku ingin tenggelam di matamu, sebagai puisi.

Di hening pagi, aku mendengar tetes embun yang jatuh ke tanah, ia begitu resah merindukan kita.

Siang sudah menjelang. Masihkah puisi menghias matamu, dengan sinar matahari pagi?

TPPs DIARY

Pahang unik dengan loghat nya dan perkataan (words) tersendiri …. kalau lah org Pahang “language Pahang” …. rasanya orang Malaysia pun tidak faham …. saperti bahasa asing tapi sebenarnya Bahasa Melayu yg sebenarnya…. yg asli dan tertua ….. 

sy pun nak belajar…. sudah tentu Poh Pah Leh ….

ALIFF

Saya respect ketokohan Dato Aliff Shukri sebagai tokoh perniagaan.
Kita semua patut kerja kuat dan rajin sepertinya.
Tapi kenapa perlu makan atas lantai, makan tepi jalan, bersila dalam airport sedangkan berjuta alternatif yang lebih sopan dan baik sebagai seorang Melayu.
Duduk atas jalan tar itu bukan namanya humble atau down to earth, itu namanya $&*€%
Jagalah nama baik kalau tidak diri sendiri, nama baik anak isteri, kalau tidak pun nama baik ibu bapa, tidak juga nama baik bangsa, tak juga nama baik negara, tak juga jagalah nama baik kita sebagai orang Islam.
Orang Islam bukan ‘lekeh’ dan jumud ya!

CERITA

Semalam saya makan dekat tempat favourite saya.
Sementara menunggu makanan siap saya main phone…tiba tiba saya dengar sayup sayup dari belakang orang marah.
Why you dont serve bread to that guy?
Yang menjawab saya tak dapat dengar sebab cakap perlahan.
You must give him bread and extra. You know who is that guy?
Dia jawab lagi.
I dont care, u dont know him but i know him, he is our regular customer, you must remember his face now.
Terus kakak tu take over dan dia yang serve saya dan kami sembang sembang. Saya pon buat buat macam tak dengar apa apa.
Apa moral of the story? 
Kita selalunya kalau kawan kawan atau customer yang dah jadi kawan kawan kita selalu buat hala balai dan cincai sebab kita ingat kawan kawan.
Sepatutnya customer yang jadi kawan kawan lah kita patut treat double extra special sebab kerana mereka bukan sahaja customer kita malah free A&P kita.

TPPs DIARY

in Terengganu, The Sultan commanded my family n i stay at the Istana Badariah … which was the official resident for Sultans …. i am most fortunate for the honour he bestowed ! 

n in Kelantan, i was commanded by Sultan Ismail Petra to stay with them at their personal palace , the Istana Mahkota …. i felt like i m one of the family …. 
these are paintings done by Raja Perempuan Anis , a Queen of many talents … she sews, cooks , paints , crochets, knits n does batek n many other handicrafts , beading, embroidery… she designs houses, she does her own interior …. she does gardening … she designs jewellery n her own clothes! she organizes …. she does everything … she is the Superwoman i would like to ape and emulate ….. a true Queen n may Allah swt bless her for all the good deeds she does … i can go on n on desribing this remarkable Queen ….
last but not least she even sing n dance …..

TPPs DIARY

my ADC had the worst cough ever … n for 5 days i sat behind him in the car, n he gave me all his germs ….. today i have the worst sore throat ever , coughing badly m have lost my voice  … thk u Dato Dramang for making me sick ! i have been on the road, touring Terengganu n Kelantan visiting batek n songket places from the 21-26th of July…with a group of expertise in textile art Fatimah Ismail John Ang Sulaiman Abdul Ghani Rosie Cate n Zakiah Ahmad
n to the Commissioner General of Malaysian Prison Department, we would like to thank you for allowing us into the prison to see for ousrselves, the beautiful batek n songkets produced by inmates …. not forgetting the pastries, biscuits, kueh lapis sarawak , doughnuts , biscuits, karipafs etc etc etc
yes this Princess was in n out of 4 Prisons in one week ! we started with Penjara Bentong on 21st July, followed by Penjara Penor on 22nd July , Penjara Marang on 24th July n Penjara Pengkalan Chepa on 26th July ! n after every visit, i treated the inmates with Kentucky Fried Chicken – spicy dinner plate ! its called makan suap n the way to a man s heart is thru the stomach ! i always enjoy my visits to the prisons , n i admire their skills …. i m not one of them but i put them at ease… joking with them n sharing some tips if not designing with them …. 
i have now 2 ex inmates working with me at cheminahsayang sdn bhd n 2 more are joining me this month ( upon release) …. i welcome them as my tenun family in Pekan ….
this is part of Yayasan Tenun Pahang Di Raja s vision n plan to have a Tenun Village where all ex inmates come to live with their family n continue working as weavers ! they are producing the finest pieces of tenun, n it would be such a waste , if upon release they do not continue making weaving their occupation … to earn thier living n support their family ! the govt has given us 20 acres for this project n we are in the midst of planning …. 

alhamdulillah…. many can visualise my dream n i thk them all for the support, the encouragement n their belief in my dream / dreams …..

CERITA

Tadi saya pergi la satu majlis kenuri. Ada ramai orang orang besar. Ada Tan Sri ada Dato Seri ada Dato ada pegawai tinggi kerajaan dan ramai lagi.
Lebih kurang ramai juga yang kenal jadi salam bersalaman walaupun raya dah habis.
Hari ni saya pakai songket favourite yang ditempah khas. Songket motif kapal perang. Kau pusinglah satu archipelego Melayu takkan jumpa songket serupa macam ni. 
Sapa pon tak tegur sampin saya tu.
Saya tengok juga songket songket orang lain. Huh! Songket India…..dari rupa tu sesetengah kita tau beli dekat jakel atau paling teruk sekali dekat mydin atau chowrasta.
Tapi last sekali masa majlis dah habis saya ke belakang dan buka sampin dan lipat lipat. Tiba tiba ada sorang pegawai keselamatan tegur, cantik songket tuan. 
Punya la happy sebab ada jugak orang yang nampak songket kita.
Wait…..
Apa boleh kita belajar di sini? 
Kaya, berharta, berpangkat tinggi dan banyak duit tidak bermakna mempunyai citarasa yang baik.
Pegawai keselamatan tadi mungkin hanya N17 yang gajinya tidak seberapa dibandingkan Dato dato tadi, tapi beliau mempunyai citarasa yang baik dan pandai menilai.
Benarlah kata kata…….the only thing you cannot buy with money…..TASTE/CLASS

TPPs DIARY

lunch di Terrapuri seblm ke Kelantan …. cantek nya ! all these houses are between 150-200 yrs old … no nails used … the house can be dismantled like LEGO …. just dismantle n move to another place or keep in storage n if u need to extend, take the other house n jus like LEGO…. put it all together n get a new house ! Amazing !… how clever we Malays are n this form of art should be preserved . the owner also explained to me the Malay Fung Shui …. by the way the owner is Chinese ….. who can berpantun with a fantastic knowledge on Malay architecture !