MEKAH

Rasa letih sangat hari ni naik teksi tak cakap banyak.

Pemandu teksi tadi bagitau tunjuk tangan macam belok ke kiri. Saya pon angguk kepala tanda betul.

Masa dekat traffic light dia terus buat pusingan u turn, saya pon tengah macam lalok separa tidur saya bagitau kenapa u turn, belok kiri lah.

Terus pemandu teksi tu meninggi suara marah marah. Tadi kau kata buat u turn, sekarang kata belok kiri, u turn ka belok kiri.

Nasib baik sebab badan dah letih mood pon baik, first time saya cakap macam nyanyi lagu makyong. Slooooow je suara saya.

Dah dah jalan terus nanti depan tu masuk kanan.

Pemandu teksi tu ulang lagi marah marah ulang ayat tadi.

Saya jawab cakap perlahan lahan macam orang tak makan nasi, kenapa bayya marah marah, tak baik marah marah. Kita kan dekat Makkah, baladan aamina.

Dia jawab aku bukan marah, tapi kau cakap u turn sekarang mau kiri pulak dalam keadaan tengking tengking.

Saya jawab marah la tu, kalau tak marah cakap elok elok macam saya ni. Saya pulak tunjuk kalau macam ni cara tunjuk tangan kehalakan ke kiri, itu maksudnya belok kiri, kalau buat tangan macam penari raver tu haaa itu baru u turn.

Dia jawab balik, aku bukan marah, tapi kalau aku terus kanan tadi nanti accident sapa susah, kau boleh turun saja, aku yang susah. Ini negara semua benda susah.

Saya jawab lagi, takpa takpa nanti datang Malaysia. Dekat Malaysia orang dia baik baik dia tak marah marah, bawak kereta elok elok saja, semua baik baik (part ni saya tipu sikit orang Malaysia pon cemherem je memandu).

Pemandu tadi jawab, betul orang Malaysia orang Singapore baik baik semua ikut adap. Sini susah, Kaabah saja baik, orang dia semua marah marah saja. Tak ada ikut peraturan.

Saya pon jawab, kalau macam tu jangan jadi macam dia orang. Awak bukan orang sini awak orang luar, saya pon orang luar, kita tunjuk orang luar baik baik. Jangan jadi macam orang sini. Lepas tu saya malas nak panjang sebab pakcik tu pon dah calm down. Saya terus bagitau satu satu hah belok kanan, belok kiri, hah depan tu sekolah Pakistan, ada garden, depan sana ada garden, depan dia ada shopping mall. Dah jadi macam tourist guide.

Last sampailah dekat rumah, tadi masa nak naik saya minta tawar 20 walaupun mula dia minta 30 riyal. Saya hulur extra 5 riyal sebab mood chill hari ni. Hilang dah pun pahala sebab dah cerita kat facebook. Huhuhu……

Nota : Kalau saya pon marah tadi pakai kena balik jalan kaki dalam cuaca 38 darjah le jawabnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s