MEKAH

Saya dan staff saya seorang hendak ke Saudi. Jadi kami berpakaian biasa.

Ketika jemaah lain sibuk untuk menukar ihram dan memasang niat, kami dengan selamba krooh krooh krooh dalam kapal terbang dengan pakaian biasa.

Sampai di airport Jeddah kami mulakan kerja dan lepas beberapa hari barulah kami ke Mekah. Itupun setelah sehari barulah kami melakukan menjalankan ibadat umrah.

Soalan : bolehkah lagu tu.
Jawapan : boleh

MEKAH

Kami ada jemputan kenduri di Mekah. Jadi ramai ramai pon berpakaian segak segak terus bertolak dari Jeddah ke Mekah.

Kenduri tamat setelah waktu pagi. Kerana keletihan kami bermalam di Mekah sehingga keesokan harinya.

Kemudian esoknya salah seorang daripada kami berkata ‘jom buat umrah’.

Kami terus memakai ihram dan keluar ke tanaem berniat umrah dan terus menyempurnakan umrah.

Soalan : Bolehka lagu ni?
Jawapan : Boleh

SELAWAT

Tadi ada sorang Arab lalu kedai. Dia tanya  harga nak beli sejadah untuk buat lapik solat jumaat lah rasanya.

Lepas tu dia berlalu dan berkata…..

Sollu alaih sollu hasan
(selawat ke atasnya selawat ke atas Hasan)

Nenda Hasan taknak selawat ka?

JEDDAH

Ingat senang hidup di Jeddah ni!

Kalau nak drive sendiri rasa takut dan tak confident sebab driver macam pelesit walaupun dah ada driving license.

Kalau naik teksi, sudah lah mahal, terpaksa menanggung rasa loya sebab bawak macam F1 dan bau ketiak pakistan yang semerbak.

Ingat senang hidup di Jeddah ni!

SUPERB

Saya ada terbaca kawan saya menulis betapa superbnya SUPERB yang dibawa oleh teraju.

Ini pula versi cerita saya.

Untuk berjaya menjadi finalis seterusnya pemenang untuk program SUPERB yang akan menerima geran sebanyak RM500,000 peserta mestilah melalui proses yang sangat ketat dan susah.

Mestilah berkampung dan tinggalkan kerja azali untuk mengikuti program yang mereka aturkan.

Pitching dan pitching untuk terus ke proses seterusnya.

Siri program yang lalu rakan rakan saya ada menyertai SUPERB dan ada yang dapat terus ke final. Mereka stress dan terpaksa tinggalkan kerja azali mereka bagi mengikuti program tersebut.

Tetapi mereka lagi STRESS setelah mengetahui semasa final pitching ada satu kumpulan yang langsung tidak mengikuti program program yang diwajibkan bagi melayakkan mereka untuk mara ke proses seterusnya tiba tiba dijemput hadir untuk pitch final.

Stress mereka bertambah setelah akhirnya mereka mengetahui  kumpulan yang dapat fast track dan access VVIP itu yang menang dan mendapat geran.

Sekian cerita pertama.

JOB

Saya ada terima satu job baru dari gomen.

Gomen tersebut adalah agensi yang diperbadankan sebagai anak syarikat maksudnya proses tidak melalui e-perolehan.

Mereka ada meminta untuk kami buat kerja bagi selesai semua dahulu dan kemudian mereka akan buat bayaran.

Dahulu kala saya mungkin akan menganggap anything gomen tidak akan ada masalah bayaran tetapi tidak untuk hari ini.

Saya ada pengalalaman 8 bulan baru terima bayaran kerja dengan gomen! Mengalahkan supply ke kedai mamak yang paling lama pun 6 bulan.

Saya lebih memilih untuk menolak kerja gomen sekiranya bayaran deposit tidak dibuat daripada menerima dan bakal menanggung sakit kepala.

KECIL

Tadi saya hampir  bertembung dengan boss boss besar satu GLC yang menguruskan umat Islam beribadat.

Kalau ikut adat Melayu, orang muda kenalah beralah pergi jumpa dan salam orang tua.

Tapi saya rasa mereka tak berminat pon bersalam dengan saya jadi saya buat hal saya dan makan saja.

Masa mereka nak keluar saya rasa mereka perasan dan nampak saya dan rakan rakan sedang duduk minum teh dan tempat kami memang sangat jelas untuk dilihat.

Tapi kalau ikut pula perangai ayah saya, kita orang tua lah pula kena tunjuk tauladan baik dengan budak muda. Kalau tadi adalah ayahnda saya mungkin dia akan ke meja kami dan bertanya khabar.

Mungkin kalau perkara tadi berlaku saya akan lupakan segalanya……tetapi tidak.

Saya kata mereka besar…..tapi rakan saya ingatkan saya……ya mereka besar, kita sangat kecil.

Tetapi kita ada……we are here! Kita mampu lakukan apa yang orang tak mampu.

MARRIEGE

Ive seen many

When you pamper too much your girlfriend before marriege.

1. To the men when you get married your girl friend she will become worse to your highest nerve.

2. To the girlfriend when u become that kind of bitch its either your man will cheat you everyday or you will become janda muda!

Yes ive seen it many many many many times in my short life in front of my eyes.

TAXI

Im seriously do not understand. Does being a taxi driver in Jeddah gives you a steady income.

Almost all Pakistani taxi driver in Jeddah will be on phone through out the journey.

Banyak duit depa bayaq bill.

CHE DET

Apakah kelebihan Mahathir?

Perkara rumit (complicated) dapat diterangkan dengan jelas, mudah dan difahami.

Apakah kelebihan Najib?

Perkara mudah dirumitkan, memeningkan dan sukar difahami.