QUOTE

Why we have to think outside the box?

Think like there is no box!

Advertisements

AGEING

Eh Husam apa habaq…..bla bla bla

Sorang kawan aku tadi tegur masa lalu dekat Chawan Publika.

Seriously aku tak boleh nak recall siapa dia. Dah lama tenung tenung plus dia bagi tahu sikit sikit baru lah ingat.

Then aku pon terus ke kawan aku yang memang tunggu dekat hujung meja satu lagi.

Dia pon tanya….. sapa tu?

Tulah tak berapa ingat. Kesian betul dia lama explain baru boleh ingat. Sapa suruh ageing cepat sangat kan susah!

Gelak besar kawan aku tu.

Note : Untuk yang kurang pandai omoutih ageing bermaksud penuaan seperti rambut beruban banyak atau kegemukan

PACKAGE

I told my friend Im facing this problem for quite sometime.

Bila saya propose apa apa untuk kembangkan lagi our trade dengan Arab Saudi orang susah nak percaya saya.

Satu kerana saya tak pakai kereta besar besar. Paling besar saya pernah naik adalah bas kunin 66 Balik Pulau itu pun zaman baru akil baligh.

Kedua saya bukan a sweet talker. Kalau saya rasa tak boleh saya kata tak boleh. I talk sense. I dont let people dream. Sebab tu sampai hari ni saya tak jual MLM sebab saya sendiri pon susah nak bermimpi indah bagaimana nak janjikan mimpi indah untuk orang lain.

Ketiga sebab muka saya macam budak budak. Ingat tahun lepas uncle baru pindah dekat rumah saya tu tanya adik belajar mana…… terus saya sentap esok pakai suit dengan tie. Last last dia ingat saya baru balik pertandingan pidato.

Dan sebenarnya yang terakhir ni paling bermasalah…….. banyaknya malaun malaun penipu terhormat yang wujud yang menyebabkan orang yang betul pon orang akan takut.

PAK TUAN

Zaman zaman dulu orang keturunan Arab macam kami ni dia tak kahwin dengan orang lain. Mesti kahwin dengan orang Arab juga atau kerabat ikrab saja.

Anak anak dara kena jaga kawal betul betul. Akhlak baik baik. Yang lelaki banyak berniaga atau menjadi alim ulama.

Kebanyakannya senang senang dan kaya.

Anak anak tak dibenarkan rapat dengan pekerjaan yang lagho dan tidak baik terutama sekali jadi anak wayang. Kalau adapun akan tidak digemari kaum kerabat dan ada yang terus memutuskan hubungan kekeluargaan.

Nama panggilan pun istimewa dalam masyarakat Melayu….. Pak Tuan, Tuan Pah, Ayah Ku, Tok Besaq dan macam macam lagi.

Zaman sekarang bersepah terkangkang terkoyak. Jadi penyanyi jadi pelakun. Yang susah pon ramai kerana didikan kurang dan kurang berjaya dalam pelajaran.

Jadi kena cepat cepatlah berubah dah berpegang kepada ajaran Islam dengan betul.

Tidak jangan mengaku keturunan Nabi!

Tok tok tok……

Aik rumah aku ni berbunyi balik ka. Haishhhh……..

Debar debar cuba buka pintu. Rupanya rupanya uncle depan rumah hulur  pinggan kosong nakkan ikan pekasam goreng sikit.

Tak tahan bau katanya……almaklumlah tak balik Pasir Mas lama dah.

Haha tipu jer.

Tadi beli chopping board buat dari marble. Lorek lorek dia sangat cantik. Tengok harga mampu terus beli.

Lepas tu patah balik. Would be nice for my mom. N then oh sister too…then oh MGG too.

Last last balik rumah baru fikir. Kalau aku chop chop bawang atas batu cun ni mesti calar lah jadinya kan.

Alahai sayangnyaaaaa…… ok simpan sajalah buat hiasan.

Sah anak mak!

Note – perhaps ada guna untuk jadi shooting props.

Bruschetta Topping

I was so hungry just now…so what i did was totally the korek korek ritual diggin in my little kitchen.

Dash of olive oil, chopped garlic, half bowl of sliced shitake mushroom, tomato diced in cubes, tea spoon of tomyam paste, then finish with milk till thicken and gula melaka (palm sugar).

The taste is sweet savoury and perfect for bruschetta topping, sandwich filling. You can make it as topping or condiment for your fish steak or goes well with pasta.

Try lah!

PARISIAN

Bechamel sauce….first make the roux with 1 table spoon of butter and another spoon of flour.

Add 200ml milk and whisk slowly.

Add dijon mustard and cinnamon powder.

Voile!

Am I a Parisian now no? Artist KenYang de Paris Nicolas Theil

Note : Saja tulis nak bagitau kami gheti aiiiiih.