DIGNITY

Saya rasa law enforcement di Malaysia perlu memperbaiki prosedur kita.

Semalam saya berbincang dengan kawan yang prosedur kita masih barbarik dalam banyak perkara.

Sekiranya law mengatakan seseorang itu tidak bersalah sehingga diperakukan bersalah, kenapa orang yang dituduh selalunya dilucutkan maruahnya, dihina dan terus memberi pre-judgement bahawa dia bersalah seolah olah undang undang kita mengatakan you are guilty untill you are proven not.

Orang yang dituduh selalunya terus digari kemudian serta merta ditahan dilokap dan ditukarkan pakaian kepada pakaian banduan lokap dengan terus melucutkan maruahnya dan dipamerkan kepada awam.

Sekiranya perlu ada penangkapan, orang yang dituduh dengan sukarela mahu bekerjasama tidak bolehkah kita benarkan orang itu untuk berjalan dengan baik tanpa digari dengan diiringi oleh pegawai. Oranf dituduh hanya digari sekiranya menolak dan melawan.

Orang yang dituduh dibenarkan untuk memakai pakaian pilihan yang sederhana dan terhormat dan bukannya terus diberikan pakaian oren dan berselipar jepun.

Prosedur ketika ini terus menghukum semua bahawa kamu bersalah sehingga kamu dapat membuktikan bahawa kamu tidak bersalah.

Advertisements

UTP

Ada orang Malaysia tanya dulu belajar mana. Bila saya bagitahu UTP dan dia tak tahu, kemudian dia tanya belajar apa, kulinari ke?

Saya terus jawab taklah bang, dulu dulu belajar seni tarian, tapi sekarang semua urat dah krem sebab tu jual sambal jer.

Mentang mentanglah muka aku bulat!

Gampang betolll..

Nota : Untuk yang noob tak tau apa tu UTP, kalau nak tau budak budak tak cukup cerdik tak boleh masuk situ LOL.

SUGAR

Saya ada sorang kawan perempuan muda lagi. Kami kawan lama dah sangat. Dia memang orang jenis kerja kuat.

So bila dah single hidup selesa, tinggal di rumah sebelah pavi saja orang pon bercakap lah.

Orang Melayu kalau hidup macam tu mesti ingat ada sugar daddy tak pon bini nombor 4.

So dia pon luah lah rasa tak selesa dan tak larat nak explain.

Saya jawab balik jangan explain. Manusia ni kalau explain dan argue dia akan prolong lagi panjang.

Just give the answer yang depa nak dengar.

Kalau depa kata ada sugar daddy ka, jawab saja ya! Alah sebulan sekali je apa susah. Dah tua kerepot dah pon yang tu pon susah naik.

Confirmed depa tak tanya dah!

KSA

To all my cousins, my nieces and all Saudia mothers and sisters….. Congratulations!

Don’t forget to wear seat belt.

God Bless Prince Muhammad bin Salman.

CERITA JV

sekrg musim panas. temp kat vegas ni 115 ,at times rasa mcm 130 kat luar tu,pokok dah banyak rentung. rumput semua dah garing,bila pijak bole dengo kegaringan nya.panas kering,.10 minit kat luar bole pitam. sejak pindah Amerika from 1998,jv jarang pasang AC.masa kat Delaware AC tak pernah pasang.pindah vegas pasang bila nak tidur,and tutp pukul 5 pagi. satu hari cuma 7 jam jer. tu pon bill letrik 500 sebulan.
anak2 tak berani merungut.

masa mula2 pindah dulu dia org selalu juga mengeluh kepanasan,jv leter dia balik,jv suruh jadi homeless,tidur kat bus stop,kalau nak tau erti sebenor panas. sekrg dia org tak pernah gaduh,malah besyukur sebab dia kata dia org tak kan mampu kalau hidup sendiri nanti nak bayo bill letrik

jv didk anak dgn cara org miskin semua very minimum,bukan soal mampu or tidak ,soal membiasakan diri dia org hidup susah . i am not living for myself anymore.

masa kechik2 dulu,jv beli baju dia org sekali untuk 3 tahun, jv bagi chance dia org pilih,bawak pegi goodwill,secondhand store.,.setiap hari rabu ada 50% discount. sehelai 25 sen. jv sruh dia org beli 10 helai yg bole tahan 3 tahun,makna kena beli size besor.budget jv bag 10$ sorang. excited sungguh dia org.sampai sekrg jv bole terbayang their excitement, bila balik rumah cepat2 dia tukor baju and belari keluar rumah tunjuk kat jiran, ‘Eh look my mom bought us new dress,is it not beautiful? we got new sock and shoes too,its cheap 25 cent only.we bought 10 each. we are so happy. jiran2 supporting tepuk tgn and peluk dia org.

rumah kat delaware tak der furniture.. cable tak pernah ada, beli tv kechik yg boxi tu,antena tv jv letak dawai dgn aluminium foil,dah rupa mcm failed astrounat tak jumpa bulan nak mendarat. setahun juga ler kita org makan dudk atas lantai bermejakan kotak terbalik esah and piah excited,lepas setahun mualaf kata’Woman,aku kena beli meja makan,masa aku belajor dulu pon aku mampu beli meja makan,sakit bontot aku ler dudak atas lantai! kesian ler pulak, suka dia bila jv tak bantah.

anak2 dua ekor tu jv tak beli toys,jv suruh dia org main masak masak guna pinggan mangkuk yg ada kat dapur,pandai dia org reka cipta game dia org,summer jv suruh dia org tolong cabut rumput kat luar rumah,bagi chance dia org bergelumang dgn lumpur. mualaf selalu out station masa tu.balik sebulan sekali. 1st time dia balik dia bawak toys untuk esah dgn piah,jv tgk jer,lepas tu jv bagi tau’stop buying gifts or toys for them please,,i dont want them to be excited waiting for your returns for the gifts. i want them to be excited for your returns because they miss you not the gifts.mualaf akur.the only time kita org keluar rumah bila nak grocery shopping,we bought apa yg perlu,every time esah and piah nak beli brg,jv tanya dia org’Do you need it? can you live without it? cute jer dia org jawab,’No mommy we dont need it we can live without it”. bila mualaf bawak dia org keluar,nak beli brg,dia org menjerit bagi tau bapak dia org’ Nooo daddy,we dont need it,we can live without it,put it back please!!. 1st time mualaf pelik,dia tanya jv apa yg jv brain wash dia org.

their birthdays pon jv tak sambut. mualaf belikan satu kek kechik for us to celebrate.jv tak bagi present lansung.bila dia org umur 9 tahun,bila dah pandai berkawan kat sekolah ,dah ada best fren bagai,dia org mintak permission nak buat birthday party,jv bagi budget 20$ untuk both of them jv suruh combine. to save cost.jv volunteer masakan spagheti,but jv tolak harga beli brg. dalam 3 $. they left with 17$ for their cakes and drinks. jv perhati jer dia org organised their own party.i gave them budget of 10 frens a year for 20$ for birthday and xmas to bagi kat kekawan dia org ,balas balik apa yg dia org dapat, i teach my kids not to just accept and take but to give and share too. be generous at your expense not at your parents or anyone else expense.

pandai esah dgn piah organised games. card jemputan dia org buat sendiri.deco pon dia org buat sendiri. birthday kek dia beli cup cakes,sebiji potong 2. tu pon tak habis dia org tak mintak baju baru or anything else. seingat jv,jv tak pernah beli baju baru untuk dia org for any occasion..jv masak untuk their parent yg dtg supervised their children.jv pastikan all of them were fed.

masa dia org membesor,jv tak pernah beli makanan yg sedia.dalam kotak or eat outside ,untuk sarapan jv buatkan dia org lempeng.tgh hari nasi dan satu lauk.jv didk dia org only makan bila lapor,bukan makan bila waktu makan.sometime 3 hari pon dia org tak makan lunch or dinner,lepas makan lempeng for breakfast. kat rumah jv masa tu cuma ada beras,tepung,garam gula, telor ,susu,bawng kunyit halia,minyak cili kering garam kunyit dan pak aji.basic cooking ingredients.

my grocery bills from 1198 till 2008 was only 100$ sebulan susu jv beli segelen untuk tahan sebulan,kalau habis dalam masa seminggu,,jv tunggu sampai akhir bulan baru beli,kalau dia org cari susu jv suruh dia org pegi cari tetek lembu.senyap terus dia org minum air paip.. esah and piah were such a happy and good kids, they never melawan or membeontak.they just listen agree or not belakang kita, i never gave them a choice.i was never interested in their opinion as long as i pay their bills.

pernah sekali jiran sebelah rumah argue dgn jv sebab jv tak beli susu lebih dari segelen untuk anak2.dia kata “,your children is growing they need calsium,they need to build a stronger bones,drinking milk is good for their bones and teeth.jiran tu 60 tahun,anak dia 34 tahun, pemalas tau dudk depan tv memanjang,jv yg selalu pegi rumah dia seminggu sekali tolong potong rumput sebab laki dia dah tua tak larat,and tak mampu nak bayo org potong rumput”.if you cant afford it understand but you can,why are you punishing your children?

jv tgk mak chik tu and jv tanya dia’ You fed you son milk since he was born right? and he still drinking milk at his age now right? and he has the strongest bones and teeth by now,you agree? she nodded.and i asked her back’what is he doing with all that strong bones? does he need to have that strong bones just to laze around watching tv? i grew up without milk and protin, i grew up with just a starch and carb,and untreated water. look at me, i can cut trees,dig 7 feet fish pond with a hammer under the sun,mown grasses every week your house and mine,you still want to argue with me? still want me to prove to you all that not necessary to build a healthier and stronger human beings? do you know poor people are stronger than rich people? please go outside of your comfort zone 1st,go and visit 2rd world country, they be lucky to have a water,just a water,not even treated water.let alone milk.please,open your eyes.lepas kena leter with facts dia mengalah,lepas tu tak berani dah dia tegur cara jv didik anak.

i have been here since 1998. i can count money i spent for baju and kasut for my family, the most i said 5000.mualaf punya pay check masa baru2 kawin dulu cuma 5K.bagi mak dia 3K,bayor rumah 600, keta 200.,bagi mak jv 150.bil api 50.air 50.grocerry 100 to 150.lebih tu jv simpan.every 3 weeks jv buat makan2 jemput 30 to 40 malaysian student.every day jv masak hanto makanan ke rumah jiran.5 rumah sehari..

setahun lepas pindah sini,jv dapat peluang jual phone card, dapat 15% commission.jenuh jv talipon semua rakyat malaysia kat US masa tu.talipon embassy malasyia mintak data.sampai melecet telinga jv menalipon.lepas setahun jv dapat enrolled hampir 200 customer kalau tak silap, dapat ler juga dalam 200 to 1000 sebulan.

i told all parents with small chidren,time to save money is when their children is small, till they are 15.by 15 they start having activities that require us to spend more money on them.i raised my esah and piah almost free sampai ler dia org umur 15..no toys,no present,no allowance, no new clothes,no celebration except duit puasa 1$ sehari each time dia org puasa.itu pon dia org tolak sebab jv selalu cerita yg hidup kita org susah,sebab tu daddy kena merantau mencari rezeki.if not nanti kita jadi homeless.

itu dulu ler kan? if you ask me if they turn out the way i want them to be? my answer is 50/50. not 100% .but as they get older i can see they beginning to show more aprreciation and leaning towards what i raised them to be.They are chidlren,i have to let them live their life and make mistake,i cant let them live my way,is impossible, its different time and place.headache watching them not all gone but its reducing

.

MELAYU

Saya tengok ramai rakyat Malaysia expat yang sudah tak sedar diri. Pungkok hitam tapi perasan diri tu Arab dan Mat Saleh.

Awat jijik sangat ka nak ajar anak anak bila jumpa orang lebih tua salam cium tangan elok elok.

Orang Arab pon budak budak kalau salam dia tak cium tangan tapi dia tarik tangan orang tua letak dekat ubun ubun dia dan kalau tua dan berpangkat tinggi dalam keluarga dia akan cium ubun ubun dahi.

Mak bapak pon sama naik cakap telor orang putih pon bunyi macam dok Jeniang saja, dah naik sheikh dan bangga bila anak anak dah tak reti hormat cara orang Melayu dan orang Islam….. siap gelak gelak laaaa anak kami dok ikut style orang sana.

Siapa yang ada anak Melayu pungkok hitam tapi tak reti adap Melayu silalah terasa. Aku tak heran!

RAYA

Apa yang paling spoiler sangat tau zaman zaman milenial ni.

Kau taip la dengan penuh ikhlas Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Pak Ngah.

Last dia jawab balik cut and paste sajak 6 mukasurat!

CERITA

Cerita ringan…

Tadi lepas berbuka nak semayang maghrib tengok ada dua kumpulan.

Satu imam Melayu rasanya dari sekolah tahfiz siap serban lilit elok lagi.

Satu lagi arab rasanya dari Mesir dan makmum dia pula sorang Yemeni dan sorang lagi Syrian.

Saya terus join jemaah pak arab tu….

Sebabnya kompom dia semayang baca surah laju. Habis lah cepat boleh sambung minum kopi pulak.

Memang betul kami dah bagi salam jemaah geng Melayu tadi rekaat pertama pon tak habis lagi.

Huk huk tak senonoh betul kan!

TPP DIARY

jenazah sudah di bawa ke masjid dan esok pagi , saya adek beradek akan mandikan jenazah ibu kami sendiri dan kapankan … jenazah akan di bawa balik ke Malaysia … dan akan di semadikan di Makam Mahmoodiah di Johor Bahru … Mummy akan di kebumikan sebelah Ninda say Almthumah Sultanah Aminah

TPP DIARY

Innalillahu wainna ilaihirajiun. May Allah accept all her good deeds and forgive any sins and may she be placed among the righteous. Allahuakbar. Mummy died on Friday in Ramadan on the Day the Quran was revealed to Muhammad SAW …. a great day in Islam , n may Allah swt bless her soul !